Τέλος στις προσπάθειες χρόνων για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον κλάδου του αυγού έδωσε η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των κ. κ. Γιάννη Βλαχάκη και Τριαντάφυλλο Ζούρα στα γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι επικεφαλής των δύο σχημάτων ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύσταση μιας Ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης. Πρόεδρος του ιδρυτικού Διοικητικού Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής είναι ο Τριαντάφυλλος Ζούρας και αντιπρόεδρος ο Γιάννης Βλαχάκης και όπως δήλωσαν με την κίνηση αυτή «έχουμε πιο ισχυρή φωνή και μεγαλύτερη δύναμη για να διεκδικήσουμε για το προϊόν μας τη θέση που του αξίζει». Στην νεοσύστατη Διεπαγγελματική Οργάνωση συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο, στην παραγωγή, την εμπορία και τη μεταποίηση του προϊόντος, με την εκπροσώπηση να ξεπερνά το 90%.
Η κατάσταση του κλάδου
Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία και οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού έχουν πλήξει την εγχώρια αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Υπό αυτές τις συνθήκες ο κλάδος του αυγού δεν θα μπορούσε να έχει βγει αλώβητος. Η ζήτηση παραμένει σταθερή και οι εισαγωγές καλύπτουν ένα μέρος της, δυστυχώς όμως αυτή η δύσκολη κατάσταση άνοιξε «παράθυρο» σε κάποιους να κάνουν παράνομες εισαγωγές, «ελληνοποιήσεις» και αναβαθμίσεις αυγών, επιβάλλοντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών, τον οποίον δεν μπορούν να παρακολουθήσουν οι Έλληνες παραγωγοί με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά τους, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής συμπληρώνοντας ότι «το γεγονός ότι παραμένουμε όρθιοι οφείλεται στην αγάπη μας για αυτό που κάνουμε. Ωστόσο υπάρχουν και όρια για όλους μας. Αν δεν γίνουν βήματα προς την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».
Μέλλον και εξαγωγές
Μιλώντας για το μέλλον στον κλάδο του αυγού, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού σημείωσαν «Αν πρέπει να περιγράψουμε έναν κεντρικό στόχο, αυτός είναι η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου και, τελικά, η αύξηση της παραγωγής ελληνικού αυγού» λέγοντας ότι «έχουμε ένα πολύτιμο προϊόν για τη διατροφή όλων, μικρών και μεγάλων, εξαιρετικής ποιότητας και οικονομικό. Οι Έλληνες δεν είναι όσο ψηλά θα περιμέναμε στην παγκόσμια κατάταξη κατά κεφαλήν κατανάλωσης αυγών» ωστόσο όπως τονίζουν, «σήμερα που οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν πόσο πολύτιμη τροφή είναι το αυγό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αυξηθεί η κατανάλωσή του».
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού αυγού στις διεθνείς αγορές, το εξαγωγικό του ενδιαφέρον στοχεύει κυρίως την ευρύτερη περιοχή, όπως το Ισραήλ, «ωστόσο» όπως επισημαίνουν οι κκ Ζούρας και Βλαχάκης «στόχος είναι η αύξηση της ελληνικής παραγωγής: πρώτον, για την αυτάρκεια στο εσωτερικό και δεύτερον, για να συστήσουμε σε περισσότερους ξένους το ποιοτικό ελληνικό αυγό».