Το ελληνικό ακτινίδιο «φλερτάρει» με την αγορά της Βραζιλίας

2 Δεκεμβρίου 2022

Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγωγή ακτινιδίων στη Βραζιλία.

Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγωγή ακτινιδίων στη Βραζιλία, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο γεωπόνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Βραζιλίας σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, μέλη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ημαθίας.

Το κλιμάκιο από την Βραζιλία έλεγξε όλα τα στάδια παραγωγής του ελληνικού ακτινιδίου, με σκοπό σε δεύτερο χρόνο να υπογραφούν τα σχετικά φυτουγειονομικά πρωτόκολλα και να διοχετευθούν τα προϊόντα στην αγορά της Βραζιλίας. «Ελέγξαν τις υποδομές, πώς συσκευάζονται και πώς αποθηκεύονται τα προϊόντα. Απ’ ότι αντιληφθήκαμε ήταν ευχαριστημένοι και τώρα περιμένουμε να προχωρήσουμε στη σύνταξη και υπογραφή των πρωτοκόλλων» περιγράφουν στελέχη της ΕΘΕΑΣ.

Η αγορά της Βραζιλίας είναι σημαντική για το ελληνικό ακτινίδιο διότι είναι μία χώρα που ο πληθυσμός της υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια και με την παρατηρούμενη πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγής ακτινιδίου στην χώρα μας θα αποτελέσει σημαντική διέξοδο. Όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ σε σχετική ανακοίνωση: «Η προετοιμασία των σχετικών φακέλων και η οργάνωση όλης της προβλεπόμενης διαδικασίας έγινε από τα στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τα στελέχη της ΔΑΟΚ Ημαθίας. Οι εν λόγω υπηρεσίες θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δείχνουν αξιοσημείωτη δραστηριότητα και έχουν σημαντική συμβολή στην προσπάθεια ανοίγματος νέων αγορών για τα αγροτικά μας προϊόντα».