Σπόροι Chia, ένα θαυματουργό superfood

18 Ιουνίου 2021

Από τους Αζτέκους, τους Μάγια και τους Ινδιάνους μέχρι σήμερα οι σπόροι Chia έχουν αποδείξει τις θεραπευτικές τους ιδιότητες!

Αυξάνονται διαρκώς τα προϊόντα στη χώρα μας, που έχουν βάση τους τις υπερτροφές, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε επιλογές τροφών με ευεργετικές ιδιότητες. Τα superfoods έρχονται δυναμικά να καλύψουν τις ανάγκες της νέας αυτής αγοραστικής τάσης στην Ελλάδα και αποτελούν μια από τις κατηγορίες, που θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη των καταστημάτων μικρής λιανικής.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα, όλο και περισσότερες βιομηχανίες τροφίμων λανσάρουν προϊόντα με σπόρους chia, ένα ανερχόμενο superfood, που πλέον έχει κάνει αισθητή την είσοδό του στην αγορά. Πρόκειται για σπόρους ενός ανθοφόρου φυτού που προέρχεται από τη Νότια Αμερική, το Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Από το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τους σπόρους Chia ως νέο τρόφιμο, επιτρέποντας την προσθήκη σε προϊόντα ζύμης έως και 5%. Οι σπόροι  Chia μπορούν να προστεθούν και σε άλλα τρόφιμα, όπως σε smoothies, δημητριακά πρωινού, μπάρες δημητριακών, γιαούρτι, πίτες και ψωμί. Οι εγχώριες εταιρείες, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, έχουν λανσάρει αντίστοιχα προϊόντα με chia για τους καταναλωτές που αναζητούν πιο υγιεινές επιλογές.

Η διατροφική τους αξία

Οι σπόροι Chia περιέχουν:

  • Ω3 λιπαρά οξέα. Είναι εξαιρετικά σημαντικά για σώμα και εγκέφαλο καθώς ενισχύουν την υγεία της καρδίας, μειώνουν φλεγμονές.
  • Υδατάνθρακα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού βοηθώντας έτσι στη διατήρηση ή/και απώλεια βάρους αλλά και στην κινητικότητα εντέρων καταπολεμώντας με αυτό τον τρόπο την δυσκοιλιότητα. 
  • Επαρκή ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου.
  • Μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και τα τριγλυκερίδια.
  • Αντιοξειδωτικά. Καταναλώνοντας τους σπόρους Chia θα αποκομίσουμε διάφορα αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας από την γήρανση, φλεγμονές, καρδιακά αλλά και από ασθένειες όπως ο καρκίνος.
  • Φυτική πρωτεΐνη.Οι σπόρος chia διαθέτει 9 απαραίτητα αμινοξέα. Η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι η ημερήσια κατανάλωση 20-25% πρωτεΐνης μπορεί να ευθύνεται για την διατήρηση του σωματικού βάρους.
  • Βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση γλυκόζης αίματος. Καταναλώνοντας ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακα, η μετα-γευματική γλυκόζη(2ώρες μετά το γεύμα) είναι φρόνιμο να κυμαίνεται <140mg/dl και λιγότερο από 140-180 mg/dl για άτομα χωρίς και με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αντίστοιχα. Μετά από μελέτες σε πειραματόζωα έχουν καταλήξει ότι οι σπόροι Chia μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον έλεγχο της γλυκόζης, σταθεροποιώντας τα επίπεδα της μετά τα γεύματα.