Τυροκομείο Ζωζεφίνος: Παράδοση και τεχνογνωσία

27 Ιουλίου 2017

Με έμφαση στην παράδοση το Τυροκομείο Ζωζεφίνος παράγει κορυφαία προϊόντα τα οποία φέρνουν το άρωμα τον Κυκλάδων στο πιάτο μας.

Από το 2013 στην περιοχή του Άνω Μάννα της Σύρου λειτουργεί η μεγαλύτερη τυροκομική μονάδα της Σύρου, Τυροκομείο Ζωζεφίνος. Η οικογενειακή επιχείρηση ιδρύθηκε το 2013 από τους αδελφούς Στέφανο και Κώστα Βακόνδιο οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της γαλακτοπαραγωγής από το 1996 καθώς η κτηνοτροφία υπήρξε παραδοσιακά ασχολία της οικογένειας.

Τυροκομείο Ζωζεφίνος: Παράδοση και τεχνογνωσία
Τυροκομείο Ζωζεφίνος: Παράδοση και τεχνογνωσία

Παράδοση και σύγχρονη τεχνολογία
Με σεβασμό στην παράδοση και με στόχο την παραγωγή κορυφαίων τυροκομικών προϊόντων η επιχείρηση φρόντισε να υπάρχει και ο ανάλογος τεχνολογικός εξοπλισμός. Τα μηχανήματα παστερίωσης, επεξεργασίας και παραγωγής των προϊόντων είναι σύγχρονης τεχνολογίας και η εγκατάσταση λειτουργεί με το σύστημα ISO 22000:2005.

Τυροκομείο Ζωζεφίνος: Παράδοση και τεχνογνωσία
Τυροκομείο Ζωζεφίνος: Παράδοση και τεχνογνωσία

Κορυφαία προϊόντα
Η κορωνίδα των προϊόντων του Τυροκομείου Ζωζεφίνος είναι σίγουρα το τυρί ΠΟΠ Σαν Μιχάλη ενώ ανάμεσα στα βασικά προϊόντα που παράγονται είναι η γραβιέρα Σύρου, το ανθότυρο, το γροθοτυράκι (φρέσκο τυρί η ονομασία του οποίου προέρχεται από το στρογγυλό του σχήμα), η τυροβολιά (φρέσκο μαλακό τυρί από αγελαδινό γάλα ή μαζί με αιγοπρόβειο), η καυτερή (κοπανιστή από αγελαδινό γάλα), το τρίπτυχο (κίτρινο τυρί από συνδυασμό αγελαδινού, πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος) καθώς και το γιαούρτι από αγελαδινό ή από πρόβειο γάλα.

Τα βασικά προϊόντα διατίθενται στα περισσότερα καταστήματα των Κυκλάδων ενώ το Σαν Μιχάλη και κάποιες επιλογές ακόμα τις βρίσκουμε σε μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ στην Αθήνα. Επιλογές προϊόντων υπάρχουν σε επιλεγμένα καταστήματα delicatessen ενώ έχουν ξεκινήσει και οι μικρές εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία.