Ασφαλής κατανάλωση χύμα οίνου

24 Ιουλίου 2017

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου δημοσίευσε οδηγία προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για την ασφαλή κατανάλωση χύμα οίνου στους χώρους εστίασης.

Με σκοπό την υπεράσπιση του καταναλωτή αλλά και την ανάδειξη του χύμα οίνου ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου ενημέρωσε εκ νέου το καταναλωτικό κοινό για τις προϋποθέσεις της ασφαλούς κατανάλωσης χύμα οίνου στους χώρους εστίασης. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα κοινοποίησε ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τον εστιάτορα τη γνωστοποίηση της προέλευσης του χύμα οίνου που σερβίρεται στο χώρο εστίασής του με την ανάλογη αναγραφή της στον προσφερόμενο τιμοκατάλογο.

Ασφαλής κατανάλωση χύμα οίνου
Ασφαλής κατανάλωση χύμα οίνου

Μάλιστα για τη στήριξη του αιτήματος ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου ενημερώνει το κοινό πως υπάρχει η ανάλογη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) (ΦΕΚ 2044, 22 Αυγούστου 2013) σύμφωνα με την οποία οι εστιάτορες έχουν την υποχρέωση να αναγράφουν στον τιμοκατάλογο της επιχείρησής τους την χώρα προέλευσης και τον παραγωγό ή εμφιαλωτή όταν σερβίρουν οίνο χύμα από ασκό ή οποιοδήποτε δοχείο κάτω των 60 lit.).

Ωστόσο έχει διαπιστωθεί πως η υπουργική απόφαση δεν τηρείται από το μεγαλύτερο μέρος των εστιατορίων και χώρων εστίασης με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην είναι σε θέση να γνωρίζει εάν το κρασί που πίνει προέρχεται από την Ελλάδα ή από κάποια άλλη χώρα. Στο πλαίσιο των δράσεών του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου έχει απευθυνθεί και στο παρελθόν σε όλες τις διοικητικές Περιφέρειες για την σωστή τήρηση των αποφάσεων ενέργεια την οποία πρόκειται να επαναλάβει άμεσα προτρέποντας παράλληλα και τους ίδιους τους καταναλωτές να επιμένουν και να αναζητούν τη σωστή ενημέρωσή τους από τους χώρους εστίασης που επισκέπτονται.