Η μυρωδιά του φαγητού μας παχαίνει!

24 Ιουλίου 2017

Νέα έρευνα συνδέει τη μυρωδιά των φαγητών με την αύξηση του σωματικού βάρους στον άνθρωπο. Η συνήθεια του να μυρίζουμε το πιάτο μας μάς παχαίνει!

Νέα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε κιλά δίνει η έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με ποντίκια προκειμένου να δουν το βαθμό στον οποίο μπορεί να επηρεάσει η μυρωδιά του φαγητού στην αύξηση του σωματικού βάρους του ανθρώπου. Προκειμένου να είναι σε θέση να απομονώσουν τους παράγοντες που έχουν σημασία οι επιστήμονες στέρησαν μέσω γενετικής αγωγής την όσφρηση από μία ομάδα παχύσαρκων ποντικιών, ενίσχυσαν την όσφρηση σε μία άλλη ομάδα και άφησαν ανεπηρέαστη την όσφρηση μίας τρίτης ομάδας.

Η μυρωδιά του φαγητού μας παχαίνει!
Η μυρωδιά του φαγητού μας παχαίνει!

Στην πορεία του πειράματος διαπίστωσαν πως όλα τα ποντίκια έτρωγαν την ίδια ποσότητα φαγητού ασχέτως εάν μπορούσαν να μυρίσουν την τροφή τους ή όχι. Η εντυπωσιακότερη διαπίστωση όμως ήταν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν όσφρηση έχασαν αρκετά κιλά, εκείνα που διατηρούσαν την όσφρησή τους αύξησαν το σωματικό τους βάρος ενώ σε όσα είχε ενισχυθεί η όσφρηση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο το βάρος τους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στην υπόθεση πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η όσφρηση του φαγητού πριν την κατάποσή του να οδηγεί το σώμα στην αποθήκευση των θερμίδων κι όχι στην καύση τους. «Τα αισθητήρια συστήματα παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό. Η απόκτηση βάρους δεν είναι καθαρά ένα μέτρο των θερμίδων που προσλαμβάνουμε, συνδέεται επίσης με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο οργανισμός μας τις συγκεκριμένες θερμίδες» ανέφερε σχετικά ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας Andrew Dillin καθηγητής μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Howard Hughes Medical Institute. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism».