Κρεμμύδια τα αντικαρκινικά!

13 Ιουλίου 2017

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα κόκκινα Κρεμμύδια έχουν αντικαρκινική δράση.

Τα κρεμμύδια αποτελούν ένα αναπόσπαστο υλικό μίας πλειάδας συνταγών μαγειρικής ανά τον κόσμο. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως αποτελούν την πλουσιότερη πηγή διαιτητικών φλαβονοειδών τώρα όμως μία νέα έρευνα έρχεται για να εντάξει τα Κρεμμύδια στη λίστα των τροφίμων με αντικαρκινική δράση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Guelph του Καναδά μελέτησαν κρεμμύδια αναζητώντας ποια είναι εκείνα που έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ενός πολύ συγκεκριμένου τύπου φλαβονοειδούς στον οποίο έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι επιστήμονες λοιπόν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα Ruby Ring, μία ποικιλία η οποία προέρχεται από το Οντάριο και είναι η κλασική κόκκινη ποικιλία είναι εκείνη η οποία διαθέτει την υψηλότερη συγκέντρωση της κερσετίνης.

Κρεμμύδια τα αντικαρκινικά!
Κρεμμύδια τα αντικαρκινικά!

Πώς όμως λειτουργεί η κερσετίνη απέναντι στα καρκινικά κύτταρα; Οι επιστήμονες έφεραν σε επαφή τα κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου με την κερσετίνη των κρεμμυδιών Ruby Ring διαπιστώνοντας πως τα αναγκάζει να υποβληθούν σε κυτταρικό θάνατο. Ο συγγραφέας της μελέτης Abdulmonem Murayyan δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ανακαλύψαμε πως τα κρεμμύδια είναι εξαιρετικά στο να σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα. Τα κρεμμύδια με μία συγκεκριμένη διαδικασία υποβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα σε κυτταρικό θάνατο.» Όσον αφορά στο μηχανισμό με τον οποίο τα κυτταρικά κύτταρα οδηγούνται σε αυτό το σημείο ο συγγραφέας εξήγησε ότι τα Κρεμμύδια προωθούν ένα δυσμενές περιβάλλον για τα καρκινικά κύτταρα διαταράσσοντας την μεταξύ τους επικοινωνία και εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξή τους. Μάλιστα η μελέτη αποκάλυψε όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Murayyan ότι εκτός από κερσετίνη τα κρεμμύδια διαθέτουν και υψηλές ποσότητες ανθοκυανίνης η οποία εμπλουτίζει τις εκκαθαριστικές ιδιότητες που φέρουν τα μόρια της κερσετίνης. Πρόκειται για την ουσία που συμβάλει καθοριστικά στα χρώματα των φρούτων και των λαχανικών κατά συνέπεια εκείνα τα κρεμμύδια που έχουν το πιο σκούρο χρώμα είναι και εκείνα που διαθέτουν τη μεγαλύτερη αντικαρκινική δύναμη.

Ωστόσο τα Κρεμμύδια δεν είναι αποτελεσματικά μόνο στις περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και στις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Έπειτα από τις εργαστηριακές διαπιστώσεις οι επιστήμονες έχουν ως επόμενο στόχο να πραγματοποιήσουν δοκιμές σε ανθρώπους. Για το σκοπό αυτό θα εξάγουν την κερσετίνη σε μεγάλες ποσότητες οι οποίες θα μπορούν να έχουν ιατρική εφαρμογή. Μάλιστα η εξαγωγή θα γίνει με μία νέα μέθοδο η οποία χρησιμοποιεί υπερθερμασνένο νερό σε δοχείο υπό πίεση χωρίς τη χρήση χημικών γεγονός το οποίο δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι αντικαρκινικές ιδιότητες των φαρμακοτροφίμων και σε μορφή χαπιών. Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Food Research International.