Φάρμα Καπέλη: ο παράδεισος των βοοειδών

13 Ιουλίου 2017

Η φάρμα των ονείρων για τα βοοειδή έχει μία ονομασία, βρίσκεται λίγο έξω από το Αγρίνιο και ακούει στο όνομα Φάρμα Καπέλη.

Μόλις 10 χιλιόμετρα έξω από το Αγρίνιο, στη Στράτο της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται η επισκέψιμη φάρμα πιστοποιημένης βιολογικής εκτροφής «Φάρμα Καπέλη». Σε μία έκταση 40 στρεμμάτων τα μοσχάρια γεννιούνται από αγελάδες οι οποίες ζουν ελεύθερες σε ελεγχόμενο περιβάλλον εντός της φάρμας. Οι νεογέννητοι μόσχοι εκτρέφονται από τις μάνες τους ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή τους κατά τις πρώτες μέρες της ζωής τους. Πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία ο οργανισμός τους ακόμα δεν διαθέτει μηχανισμούς προστασίας από τα μικρόβια που υπάρχουν στο περιβάλλον και ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν είναι το γάλα που παράγει η αγελάδα τις τρεις πρώτες µέρες της γαλουχίας το οποίο είναι πλούσιο σε βιταµίνη Α, ανόργανα άλατα και αντισώµατα, είναι το λεγόμενο «πρωτόγαλα».

Φάρμα Καπέλη: ο παράδεισος των βοοειδών. Credits: Evi Kapeli

Μετά το πέρας των πρώτων ημερών η ανάπτυξή τους συνεχίζεται με ζωοτροφές οι οποίες παράγονται αποκλειστικά εντός της φάρμας. Για το σκοπό αυτό η Φάρμα Καπέλη έχει σπείρει και καλλιεργεί τριφύλλι, καλαμπόκι, βρώμη και κριθάρι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η απουσία των χημικών λιπασμάτων, των ζιζανιοκτόνων, των φυτοφαρμάκων, των ορμονών, των συντηρητικών, των πρόσθετων και διαφόρων άλλων χημικών ουσιών.

Η ράτσα μοσχαριών που έχει επιλεγεί από τη Φάρμα Καπέλη είναι τα αναγνωρισμένα μοσχάρια Limousin και έχουν ξεχωριστεί ένα προς ένα προκειμένου να διαθέτουν τα καλύτερα μορφολογικά στοιχεία. Η συγκεκριμένη ράτσα φημίζεται για τη μυϊκή της διάπλαση, την γρήγορη εκτροφή της, την ευκολία στη διαχείριση και την εμπορευσιμότητα των νεαρών ζώων σε σχέση με άλλες ράτσες. Επιπροσθέτως τα Limousin παράγουν τις πλέον άπαχες κοπές κρέατος που έχουν γίνει σημείο αναφοράς στη σύγχρονη αγορά.

Φάρμα Καπέλη: ο παράδεισος των βοοειδών. Credits: Evi Kapeli

Περισσότερες πληροφορίες για τη Farma Kapeli:
Διεύθυνση: Βάρναλη 25, Αγρίνιο
Τηλ.: 26410-53871.
Site: https://www.farmakapeli.gr/