Ρόδι, πολύτιμο από τη φλούδα μέχρι το κουκούτσι!

12 Ιουλίου 2017

Ο Χρήστος Μαντάς, M.S.c Μηχανικός Βιοσυστημάτων, μας παρουσιάζει τη νέα έρευνα της εταιρείας έρευνας και καινοτομίας στην τεχνολογία τροφίμων, RENOVA που καταδεικνύει ότι ακόμη και τα υποπροϊόντα του ροδιού – που έως τώρα θεωρούνταν απόβλητα της χυμοποίησης- είναι πολύτιμα. Έφθασε η στιγμή να δείτε το Ρόδι ως απαραίτητο «σύμμαχο» του οργανισμού σας!

Λόγω της εξάπλωσης της καλλιέργειας αλλά και της ανάγκης μας για κατανάλωση ενός διαφορετικού χυμού πέρα από τα συνηθισμένα φρούτα όπως το πορτοκάλι και τα ροδάκινα που μονοπωλούσαν στην αγορά, μεγάλο άνοιγμα στην αγορά τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει ο χυμός από Ρόδι.

Με μία γρήγορη ματιά τα ευεργετικά του στοιχεία πολλαπλά, τρείς φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι και τον χυμό πορτοκάλι. Με ένα ποτήρι χυμό καλύπτεται έως και 40% των ημερήσιων αναγκών σε φολικό οξύ και βιταμίνες A,C,E, αλλά περιέχει και ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Με έντονη αντιγηραντική-αντιαλλεργική-αντικαρκινική δράση, μας προστατεύει από Αλτσχάιμερ και οστεοαρθρίτιδα αλλά και καρδιακές παθήσεις. Η τακτική κατανάλωση του εκτοξεύει την τεστοστερόνη αλλά επίσης περιέχει ένα ω-5 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ ευεργετικό για την αναγέννηση των κυττάρων αλλά και τον πολλαπλασιασμό τους.

Ρόδι, πολύτιμο από τη φλούδα μέχρι το κουκούτσι!

Βέβαια το μεγαλύτερο τμήμα της έρευνας μας επικεντρώθηκε στα υποπροϊόντα του ροδιού που έως τώρα θεωρούνταν απόβλητα της χυμοποίησης. Τα τελευταία χρόνια και σε συνεργασία με αρκετούς παραγωγούς αλλά και εργαστήρια χυμοποιίας καταφέραμε να επεξεργαστούμε τον φλοιό, την πούλπα αλλά ακόμα και το κουκούτσι του φρούτου με θεαματικά αποτελέσματα. Ξεκινώντας από την φλούδα και αποξηραίνοντας την παρατηρήσαμε ότι όχι μόνο υπήρχαν συμπυκνωμένα τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται και στον χυμό αλλά και ότι έχει και έντονη αντιμικροβιακή δράση που λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό αλλά και σαν αναστολέας των μικροβίων. Αντίστοιχο άρθρο παρουσιάστηκε πρόσφατα σε παγκόσμιο συνέδριο και ήδη έχουν ξεκινήσει δοκιμές στην βιομηχανία τροφίμων σε αντίστοιχες εφαρμογές.

Η πούλπα, το παχύρευστο υπόλειμμα που αφαιρούμε από τον χυμό γιατί δημιουργεί ίζημα χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μαρμελάδας, προϊόντων ζύμης χαμηλής γλουτένης αλλά ακόμα και σάλτσες τύπου bbq όπου να τονίσουμε ότι λόγω της έντονης γεύσης και του χρώματος του δεν χρειάστηκε καμία προσθήκη σε αρώματα ή χρώματα. Ακόμα και τα κουκούτσια έπειτα από μια ελαφριά επεξεργασία έδωσαν μια φοβερή προσθήκη σε μείγμα τσαγιού.

Το τελικό προϊόν από παραγωγή ελαίου ψυχρής έκθλιψης με απίστευτα ποιοτικά χαρακτηριστικά
Το τελικό προϊόν από παραγωγή ελαίου ψυχρής έκθλιψης με απίστευτα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Το τελικό προϊόν όμως ήταν ή παραγωγή ελαίου ψυχρής έκθλιψης με απίστευτα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αντικαρκινικούς δείκτες που πλησιάζουν τα ακριβότερα ελαιόλαδα. Έτσι καταφέραμε για έναν παραγωγό που εκμεταλλευόταν μόνο τον χυμό από το ρόδι να αυξήσουμε τον κατάλογο των προϊόντων του και  να τετραπλασιάσουμε τα έσοδα του μόνο από τα υποπροϊόντα του.