Ξεκινάει νέα έρευνα για τα οφέλη του αλκοόλ στην υγεία

5 Ιουλίου 2017

Τα οφέλη ή μη του αλκοόλ στην υγεία του ανθρώπου φιλοδοξεί να εξετάσει νέα παγκόσμια έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Εθισμού στο Αλκοόλ και Αλκοολισμού των ΗΠΑ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει γιατρούς να προτείνουν την κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί την ημέρα για την καλύτερη υγεία της καρδιάς τώρα όμως μία νέα έρευνα έρχεται για να θέσει το αλκοόλ στο μικροσκόπιο και να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τους ισχυρισμούς. Το κόστος της έρευνας ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια και ήδη πέντε από τους μεγαλύτερους παρασκευαστές αλκοολούχων ποτών -Anheuser-Busch InBev, Heineken, Diageo, Pernod Ricard, Carlsberg- έχουν ενισχύσει την επιστημονική ομάδα με 67,7 εκατομμύρια δολάρια με αρκετούς παρατηρητές να δηλώνουν προβληματισμένοι για την ορθότητα του εγχειρήματος.

Ξεκινάει νέα έρευνα για τα οφέλη του αλκοόλ στην υγεία
Ξεκινάει νέα έρευνα για τα οφέλη του αλκοόλ στην υγεία

Η παγκόσμια ερευνητική εργασία θα συμπεριλάβει 8.000 εθελοντές ηλικίας 50 ετών και άνω από 16 περιοχές από όλο τον κόσμο ξεκινώντας από τα ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν με τυχαία επιλογή είτε να απέχουν από το αλκοόλ είτε να καταναλώνουν ένα αλκοολούχο ποτό της αρεσκείας τους κάθε μέρα. Οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν την πορεία της υγείας τους για διάρκεια έξι ετών με σκοπό να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την επίδραση του αλκοόλ στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Η δυσκολία στην εύρεση των εθελοντών έγκειται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν από πριν σε ποια ομάδα πρόκειται να ενταχθούν, ενώ υπάρχει η διαβεβαίωση πως όσοι κληθούν να καταναλώσουν αλκοόλ θα λάβουν και την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα…

Πηγή: www.nytimes.com