«Διατροφή»: Ένα πρόγραμμα σίτισης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

13 Ιουνίου 2017

Με το Πρόγραμμα «Διατροφή», μία ομάδα ανθρώπων παρέχει σίτιση μέσα από ένα δωρεάν μικρό υγιεινό γεύμα που μοιράζεται σε όλα τα παιδιά του κάθε σχολείου σε κοινωνικο-οικονομικά ευπαθείς περιοχές της χώρας.

Για έκτη συνεχή χρονιά υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Διατροφή» από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής το οποίο παρέχει σίτιση σε παιδιά σχολείων που βρίσκονται σε κοινωνικο-οικονομικά ευπαθείς περιοχές της χώρας. Τη χρονική περίοδο 2016-2017 το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 181 σχολεία παρέχοντας περισσότερα από 1.000.000 γεύματα σε 13.661 παιδιά από 13 περιφερειακές ενότητες. Τα σχολεία τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα κάθε χρονιά επιλέγονται κατόπιν αίτησής τους με βάση τα οικονομικά κριτήρια. Στα παιδιά που φοιτούν σε αυτά παρέχονται γεύματα ειδικά σχεδιασμένα από την επιστημονική ομάδα της Prolepsis τα οποία παρασκευάζονται από προμηθευτές που εκπληρώνουν συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές για την παραγωγή και τη μεταφορά τους.

«Διατροφή»: Ένα πρόγραμμα σίτισης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη
«Διατροφή»: Ένα πρόγραμμα σίτισης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

Γεύματα και υλοποίηση

Πρόκειται για γεύματα υψηλής ποιότητας τα οποία είναι απολύτως κατάλληλα για τα παιδιά και παραδίδονται αυθημερόν στα σχολεία. Μία ομάδα συντονισμού βρίσκεται καθημερινά σε κάθε σχολείο που συμμετέχει προκειμένου να υποστηρίξει αλλά και να επιβλέψει τη διαδικασία. Παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος μοιράζεται στους μαθητές εκπαιδευτικό υλικό για την υγιεινή διατροφή ενώ στο τέλος της κάθε σχολικής χρονιάς πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με θέμα τη διατροφή. Χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μειώθηκε το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια ενώ βελτιώθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Επιλέγοντας στο πρόγραμμα να συμμετέχουν όλα τα παιδιά του κάθε σχολείου αποφεύγεται ο στιγματισμός των μαθητών και καλλιεργείται η κοινωνική αλληλεγγύη και το αίσθημα ισότητας μεταξύ των μαθητών.

«Διατροφή»: Ένα πρόγραμμα σίτισης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

Η ομάδα πίσω από το έργο

Άτομα από το Ινστιτούτο Prolepsis και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρίσκονται πίσω από το πρόγραμμα «Διατροφή». Προερχόμενοι από διαφορετικές ειδικότητες είναι σε θέση να σχεδιάζουν, να υλοποιούν αλλά και να ελέγχουν όλες τις λειτουργίες του Προγράμματος έτσι ώστε να διασφαλίζεται η άρτια υλοποίησή του. Το Πρόγραμμα ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Prolepsis σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 2012 σε 34 σχολεία κατορθώνοντας την αμέσως επόμενη χρονιά να εφαρμοστεί σε 163 σχολεία. Ο στόχος του προγράμματος υπήρξε διττός εξαρχής καθώς οι άνθρωποί του ήθελαν αφενός να παρέχει καθημερινά σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα και αφετέρου να τους εκπαιδεύσει και να τους ενθαρρύνει να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.