Ανάμεσα σε 17.200 κρασιά από όλον τον κόσμο κατάφεραν να ξεχωρίσουν 5 κρασιά του ΕΟΣ Σάμου στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Decanter World Wine Awards 2017».
Μία σημαντική διάκριση απέσπασαν τα Samos Anthemis, Samos Nectar, Samos Vin Doux, Samos Grand Cru και Ψηλές Κορφές ξεχωρίζοντας ανάμεσα στα 17.200 κρασιά από όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού «Decanter World Wine Awards 2017». Τα 5 κρασιά του ΕΟΣ Σάμου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στις 219 διακεκριμένες προσωπικότητες της κριτικής επιτροπής ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν 65 διεθνείς Masters of Wine και 20 Master Sommeliers.
Ειδικότερα το γλυκό Samos Nectar 2010 βαθμολογήθηκε με 90/100 αποσπώντας το ασημένιο μετάλλιο ενώ τα Samos Grand Cru (89/100), Samos Anthemis 2011 (88/100) και Samos Vin Doux 2016 (87/100) απέσπασαν χάλκινα μετάλλια. Το Samos Vin Doux βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων γλυκών κρασιών στην Ελλάδα, ενώ όλα τα εν λόγω κρασιά ανήκουν στην κατηγορία των επιδόρπιων γλυκών οίνων.
Ωστόσο η διάκριση δεν αφορούσε μόνο στα γλυκά κρασιά αφού και από την κατηγορία των ξηρών το εξαιρετικό λευκό κρασί Ψηλές Κορφές 2016 διακρίθηκε στον παγκόσμιο διαγωνισμό με βαθμολογία 88/100.
Μάλιστα, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στο Vintners’ Hall του Λονδίνου δοκιμή των νικητήριων κρασιών τόσο για τους επαγγελματίες και δημοσιογράφους οίνου («World Wine Awards Trade Tasting»), όσο και για όσους απλά αγαπούν το κρασί («World Wine Awards Consumer Tasting»). Αν κατοικείτε στο Λονδίνο ή είναι στο πρόγραμμά σας ένα ταξίδι στις αρχές Ιουλίου, τότε δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής στην δοκιμή των καλύτερων κρασιών του κόσμου:
http://www.decanter.com/decanter-world-wine-awards-tasting-consumer-tasting-2017/
Αξίζει να σημειωθεί πως η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.
Λίγα λόγια την ΕΟΣ Σάμου
H Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) ιδρύθηκε το 1934, με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών, που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού. Με χαρακτήρα συνδικαλιστικής οργάνωσης, στάθηκε από την αρχή ουσιαστικός αρωγός προς τους αγρότες, για την προστασία των δικαιωμάτων τους απέναντι στους εμπόρους. Από την ίδρυσή της, έως και σήμερα, η ΕΟΣΣ συλλέγει το σταφύλι και παράγει το κρασί, στα δύο οινοποιεία της στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι. Εν συνεχεία, το διαθέτει, χύμα ή εμφιαλωμένο, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές και καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί. H Γαλλία από μόνη της εισάγει το 60% της παραγωγής του νησιού, ενώ άλλες χώρες που εισάγουν σημαντικές ποσότητες σαμιακών οίνων είναι η Αυστραλία, η Αυστρία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Σιγκαπούρη, η Φινλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και, προσφάτως, χώρες της Άπω Aνατολής.