Ετοιμάστε βαλίτσες! Ελληνικές περιοχές διάσημες για τα παραδοσιακά τους φαγητά και ποτά

8 Ιουνίου 2017

Ο γευστικός τουρισμός κάνει όλο και συχνότερα την εμφάνισή του, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Και στην Ελλάδα, όμως, υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι διάσημες για τα υλικά τους και τα φαγητά τους και αξίζει να τις επισκεφθεί κανείς ακόμα και μόνο για αυτό. Φυσικά, αν ζείτε στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα σχεδόν παντού, όμως στα μέρη της καταγωγής τους θα βρείτε τα παραδοσιακά προϊόντα σε χονδρική τιμή, σε μεγαλύτερη ποικιλία και εξαιρετική ποιότητα.

Σαντορίνη

Το πιο γνωστό προϊόν της Σαντορίνης είναι η φάβα, ενώ και τα ντοματάκια, το κρασί Vinsanto και οι ντοματοκεφτέδες αποτελούν γευστικές απολαύσεις που θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε μαζί με την εξαιρετική ομορφιά αυτού του νησιού.

Αγιορείτικη κουζίνα: Στα άδυτα των μοναστηριακών γεύσεων
Όσπρια όπως η φάβα έχουν την “τιμητική” τους

Λέσβος

Στη Μυτιλήνη το αλκοόλ έχει την τιμητική του. Αν σας αρέσει το τσίπουρο ή το ούζο θα περάσετε υπέροχες διακοπές, αφού σε κάθε ταβέρνα θα μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε μια τεράστια ποικιλία από τα αγαπημένα σας ποτά.

Αράχοβα

Δεν υπάρχει λάτρης του τυριού που να μην έχει να πει τα καλύτερα για την Αράχοβα, το ορεινό χωριό, όπου μαζί με τα υπόλοιπα παραδοσιακά προϊόντα, όπως τα ζυμαρικά και το μέλι, μπορείτε να αγοράσετε φορμαέλα, ένα ιδιαίτερο τυρί με υπέροχη γεύση.

Κρήτη

Η Κρήτη αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο γευσιγνωσίας, αφού η κουζίνα της, με τους χοχλιούς, τη φέτα με μέλι, το σταμναγκάθι, το γαμοπίλαφο και τους κολοκυθοκεφτέδες έχει δημιουργήσει μία τεράστια παράδοση. Στην Κρήτη, επίσης, θα σας ενθουσιάσει η ρακή ή αλλιώς τσικουδιά που έχει ένα αψύ άρωμα, το οποίο ταιριάζει στο νησί και τους ανθρώπους του.

φέτα

Καλάβρυτα

Στα Καλάβρυτα το γλυκό τριαντάφυλλο έχει την τιμητική του και θα σας καταπλήξει με την τόσο ξεχωριστή του γεύση. Ως γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα ή ακόμα και λικέρ, το τριαντάφυλλο χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική των Καλαβρύτων εδώ και αιώνες.

Τήνος

Τα αμυγδαλωτά της Τήνου είναι το πιο γνωστό παραδοσιακό προϊόν των Κυκλάδων που παρασκευάζεται με φροντίδα και καταλήγει να είναι ένα από τα πιο εύγευστα γλυκά της Ελλάδας. Στην Τήνο η ποικιλία είναι τεράστια κυρίως στη γέμιση, η οποία μπορεί να αποτελείται από αμύγδαλα, φρούτα ή άλλους ξηρούς καρπούς.

Σύρος

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα λουκούμια δεν ανήκουν στα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα αλλά στα τούρκικα. Αν επισκεφθείτε τη Σύρο, θα αλλάξετε γνώμη και θα επιστρέψετε με μερικές σακούλες λουκούμια σε όλες τις πιθανές και απίθανες γεύσεις.

Ελληνικές περιοχές διάσημες για τα παραδοσιακά τους φαγητά και ποτά

Αίγινα

Στην Αίγινα θα βρείτε το καλύτερο φιστίκι της Ελλάδας. Οι φιστικιές, αυτά τα πανέμορφα δέντρα με τον ροζ καρπό, είναι παντού στο νησί και προσφέρουν εξαιρετικά φιστίκια τόσο σε ελληνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από απλούς ξηρούς καρπούς, στην Αίγινα μπορείτε να βρείτε και γλυκά, ποτά και διάφορα άλλα εδέσματα με φιστίκι.

Σάμος

Το Σαμιώτικο κρασί δεν είναι τυχαία δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που σε όλη την Ελλάδα η παραγωγή κρασιού είναι πολύ υψηλού επιπέδου, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το γλυκό και ημίγλυκο κρασί της Σάμου που έχει μια γεμάτη και απολαυστική γεύση, η οποία δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Το ελληνικό κρασί «ταξιδεύει» στην πρώτη θέση