Τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά

7 Απριλίου 2017

Τον ετήσιο κατάλογο με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά από παρασιτοκτόνα παρουσίασε η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) των ΗΠΑ.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) είναι μία αμερικανική περιβαλλοντική οργάνωση η οποία ειδικεύεται στην έρευνα και υπεράσπιση των αγροτικών και δημοσίων περιοχών από τα τοξικά χημικά κ.α. Κάθε χρόνο διενεργεί μελέτες στα αποτελέσματα ελέγχων που διεξάγει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών σε δείγματα συμβατικών τροφίμων με σκοπό την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την πιθανότητα μόλυνσης φρούτων και λαχανικών από τοξικά χημικά.

Κατά τη διάρκεια της φετινής μελέτης ο φορέας κατέληξε πως σχεδόν το 70% των δειγμάτων από 48 διαφορετικά είδη συμβατικών προϊόντων αγροτικής παραγωγής ήταν μολυσμένο με χημικά κατάλοιπα από ένα ή περισσότερα παρασιτοκτόνα. Οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 178 διαφορετικά παρασιτοκτόνα και παράγωγά τους στα περισσότερα από 36.000 δείγματα που μελετήθηκαν.

Στη λίστα με τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά κυριαρχούν οι φράουλες
Στη λίστα με τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά κυριαρχούν οι φράουλες

Στην πρώτη θέση των μολυσμένων φρούτων και λαχανικών βρίσκονται οι φράουλες ενώ στη δεύτερη θέση ανέβηκε σε σχέση με πέρσι το σπανάκι! Την 12άδα συμπληρώνουν τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα ροδάκινα, το σέλερι, τα σταφύλια, τα αχλάδια, τα κεράσια, οι ντομάτες, οι γλυκές κόκκινες πιπεριές και οι πατάτες. Σχεδόν όλα τα δείγματα από φράουλες, σπανάκι, ροδάκινα νεκταρίνια, κεράσια και μήλα βρέθηκαν θετικά στον έλεγχο περιεκτικότητας τουλάχιστον ενός παρασιτοκτόνου ενώ το πιο μολυσμένο δείγμα φράουλας περιείχε τουλάχιστον 20 διαφορετικά παρασιτοκτόνα.

Το σπανάκι δεν απουσιάζει από τη λίστα με τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά
Το σπανάκι δεν απουσιάζει από τη λίστα με τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά

Ειδικότερα στο σπανάκι εντοπίστηκε ο διπλάσιος μέσος όρος περιεκτικότητας σε παρασιτοκτόνα αναλογικά με το βάρος του από οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Στα 3/4 του δείγματος εντοπίστηκαν κατάλοιπα ενός νευροτοξικού παρασιτοκτόνου το οποίο έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη για χρήση σε βρώσιμα αγροτικά προϊόντα καθώς πρόσφατες έρευνες το συνδέουν με συμπεριφορικές διαταραχές σε παιδιά.

Τα συμπεράσματα ωστόσο δεν είχαν μόνο αρνητικό χαρακτήρα καθώς καταρτίστηκε και η αντίστοιχη λίστα με τα πιο «αθώα» φρούτα και λαχανικά στα οποία ανιχνεύτηκαν οι μικρότερες ποσότητες. Σε αυτή βρίσκουμε τα: γλυκό καλαμπόκι, αβοκάντο, ανανά, λάχανο, κρεμμύδια, παγωμένο γλυκό αρακά, παπάγια, σπαράγγια, μάνγκο, μελιτζάνες, πεπόνι μελιτώματος, ακτινίδια, πεπόνι κανταλούπε, κουνουπίδι και γρέιπφρουτ.

Ο Dr. Philip Landrigan του Mt. Sinai School of Medicine
Ο Dr. Philip Landrigan του Mt. Sinai School of Medicine

Η συμβουλή των ειδικών που συνοδεύει τον κατάλογο είναι οι γονείς να επιλέγουν βιολογικά και ελεγμένα προϊόντα για τα παιδιά τους προκειμένου να είναι ασφαλή από τους κινδύνους των βλαβερών χημικών. «Ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε παρασιτοκτόνα μπορούν να είναι επιβλαβή για τα παιδιά, τα μωρά και τους έφηβους» αναφέρει σε δήλωσή του ο Dr. Philip Landrigan του Mt. Sinai School of Medicine υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα ενός διαιτολογίου πλούσιου σε ασφαλή φρούτα και λαχανικά για τα παιδιά.

Πηγή: EWG