Καταπολέμηση του άγχους με λαχανικά και φρούτα

7 Απριλίου 2017

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ της Αυστραλίας κατέληξε πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος καταναλώνοντας περισσότερα λαχανικά και φρούτα ημερησίως.

Σε μία καθημερινότητα που φαντάζει ολοένα και περισσότερο αγχωτική η παρουσίαση της εν λόγω έρευνας έρχεται να ενισχύσει τη θέση πως η ψυχική μας υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αρκεί να αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι η κατάθλιψη αναμένεται μέχρι το 2030 να είναι μία από τις τρεις κρισιμότερες ασθένειες σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντιληφθεί την σημαντικότητα των συγκεκριμένων ερευνών για τη βελτίωση της υγείας μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο μικροσκόπιο η επίδραση των λαχανικών και των φρούτων στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς έχουν ήδη αναγνωριστεί ως προστατευτική απέναντι σε χρόνιες ασθένειες όπως η καρδιοαγγειακή νόσος και ο καρκίνος.

Λαχανικά και φρούτα στο μικροσκόπιο

Ακολουθώντας λοιπόν τη συγκεκριμένη τάση ερευνών επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας δημοσίευσαν τα πορίσματά τους πριν από μερικές μέρες στην British Medical Journal Open, υποστηρίζοντας πως η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους στη ζωή μας.

Η έρευνά τους πραγματοποιήθηκε στα δεδομένα που παρείχε στο πανεπιστήμιο το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Sax. Τα στοιχεία προήλθαν από 60.404 Αυστραλούς άνω των 45 ετών των οποίων μελετήθηκε η κατανάλωση σε λαχανικά και φρούτα, ο τρόπος ζωής και η ψυχολογική πίεση που ένιωθαν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους της ζωής τους, το 2006-08 και το 2010. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια βαθμολογώντας οι ίδιοι, βάσει της κλίμακας Kessler, το επίπεδο κατάθλιψης ή άγχους που βίωναν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Καταπολέμηση του άγχους με λαχανικά και φρούτα
Καταπολέμηση του άγχους με λαχανικά και φρούτα

Η συγκριτική μελέτη των δεδομένων κατέδειξε πως τα άτομα τα οποία κατανάλωναν τρεις με τέσσερις μερίδες λαχανικών είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να νιώθουν αγχωμένοι ενώ εκείνοι των οποίων το διαιτολόγιο περιελάμβανε δύο με τρεις επιπλέον μερίδες λαχανικών αντιμετώπιζαν 14% μικρότερο κίνδυνο.

Η μεταβολή στις διατροφικές συνήθειες φαίνεται να ωφελεί ακόμα περισσότερο τις γυναίκες καθώς όσες επέλεγαν τρεις με τέσσερις μερίδες λαχανικών μείωναν τον κίνδυνο άγχους κατά 18% ενώ όσες κατανάλωναν δύο μερίδες φρούτων μείωναν τον κίνδυνο κατά 16%. Στις περιπτώσεις όπου η αύξηση κατανάλωσης αφορούσε συνδυαστικά σε λαχανικά και σε φρούτα (5-7 μερίδες ημερησίως) τότε η μείωση του κινδύνου άγχους άγγιζε το 23%. «Ανακαλύψαμε πως τα λαχανικά και φρούτα ήταν περισσότερο προστατευτικά για τις γυναίκες από ότι για τους άντρες, γεγονός που υποδηλώνει πως οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τα φρούτα και τα λαχανικά» αναφέρει σχολιάζοντας το πόρισμα ο Binh Nguyen ένας από τους επιμελητές της έρευνας.

Ωστόσο οι ερευνητές εκδηλώνουν τον προβληματισμό τους ότι πρόκειται για μία έρευνα περιορισμένης χρονικής έκτασης και πως για την εξαγωγή ασφαλέστερων αποτελεσμάτων όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της αυξημένης κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες. Επόμενος στόχος τους αποτελεί και ο ορισμός σαφών ορίων ανάμεσα στα διαιτολόγια με υψηλή και μεσαία περιεκτικότητα σε λαχανικά και φρούτα και στην αντίστοιχη μεταβολή της έντασης του άγχους.