«Τα Μήλα του Μάγειρα»: Ένα βιβλίο-ύμνος στις Μοναστηριακές γεύσεις

16 Μαρτίου 2017

Ένα βιβλίο-ύμνος στην ιστορία και την παράδοση της μοναστηριακής τράπεζας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ. Ο καλαίσθητος τόμος 430 σελίδων «Τα Μήλα του Μάγειρα – Παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας» που διανύει την τέταρτη έκδοσή του, καταφέρνει να αγγίξει τους απλούς, ταπεινούς τρόπους και τα έθιμα των Μοναχών.

Ύστερα από μια ενδελεχή έρευνα για το τραπέζι του μοναστηριού και την ιστορία της μαγειρικής στα μοναστήρια, η κ. Πάολα Ψαρρού, συγγραφέας του βιβλίου παρουσιάζει 250 αυθεντικές συνταγές, άρρηκτα συνδεδεμένες με την πνευματικότητα της μοναστηριακής τράπεζας.

Σε πείσμα των εξεζητημένων τάσεων της γαστρονομικής κουζίνας, η κ. Πάολα Ψαρρού και η Ιερά Μονή Μπούρα καταφέρνουν να αναδείξουν την παραδοσιακή μαγειρική των μοναστηριών, μέσα από μια σειρά αυθεντικών συνταγών και τρόπων παρασκευής της μοναστηριακής τράπεζας. Παράλληλα, καταφέρνουν να μυήσουν τον αναγνώστη μέσα από μια σειρά ιστορικών, θεολογικών και παραδοσιακών στοιχείων στην πνευματικότητα της Ορθόδοξης τράπεζας.

«Τα Μήλα του Μάγειρα»: Ένα βιβλίο-ύμνος στις Μοναστηριακές γεύσεις
«Τα Μήλα του Μάγειρα»: Ένα βιβλίο-ύμνος στις Μοναστηριακές γεύσεις

Η συγγραφέας του βιβλίου «Τα Μήλα του Μάγειρα – Παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας», κ. Πάολα Ψαρρού σημειώνει: «Με την παρούσα έκδοση ολοκληρώνεται μια προσωπική πορεία ετών στην ιστορία και παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας. Επιδίωξή μου ήταν να αποτυπωθεί αυτή η παράδοση και να γίνει προσιτή στο ευρύ κοινό, αν και αντιλαμβανόμενη την μετριότητα της προσπάθειάς μου οφείλω να ομολογήσω τώρα πως μόνο ένα μέρος αυτής κατάφερα να παρουσιάσω».

Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σε κάθε στιγμή της μοναστηριακής τράπεζας και να δοκιμάσει ανεπιτήδευτες γεύσεις, να οσφρανθεί αυθεντικές μυρωδιές και να «βιώσει» την καθημερινότητα των Μοναχών. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα άρτιο βιβλίο-προϊόν κοπιώδους προσπάθειας που συγκεντρώνει πλήθος υγιεινών συνταγών αλλά και κειμένων γύρω από την παραδοσιακή μαγειρική των μοναστηριών. Οι 430 σελίδες του μοναστηριακού αυτού βιβλίου «ζωντανεύουν» γεύσεις που μυρίζουν Ελλάδα, συνταγές που σώζονται ανά τους αιώνες και αγαπημένα υλικά που κρατούν για πάντα μια θέση στην καρδιά της ελληνικής κουζίνας. Στην προσπάθεια αυτή, σύμμαχος της κ. Πάολας Ψαρρού είναι η ανεπιτήδευτη προσέγγισή της και ο ειλικρινής σεβασμός της απέναντι στην καθημερινότητα των Μοναχών.

Ενδεικτικά, στο βιβλίο «Τα Μήλα του Μάγειρα – Παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας», θα συναντήσετε συνταγές που δίνουν έμφαση στα λαχανικά, το ψάρι και τα όσπρια. Συνταγές όπως «Πεσκανδρίτσα αχνιστή», «Πέρκα με αγγινάρες», «Λαβράκι με πράσα», «Μπιφτέκια μπακαλιάρου», «Πιπεροσαλάτα», «Κουςκους με σάλτσα καρότου», «Πιπεριές γεμιστές με τόνο», «Χορτόπιττα νηστίσιμη», «Σελινόριζα με ρέβες» υπόσχονται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας. Όσο για τις γλυκές απολαύσεις; Αναζητήστε στο βιβλίο λαχταριστές συνταγές για «Πορτοκαλόπιτα», «Μονεμβασιώτικα αμυγδαλωτά», «Παστέλι», «Τρουφάκια», «Κανταΐφι», «Λουκούμαδες», «Καρυδόπιττα» και «Παστέλι».

«Ψωμάκια με δεντρολίβανο και βασιλικό» από το βιβλίο «Τα Μήλα του Μάγειρα»: Ένα βιβλίο-ύμνος στις Μοναστηριακές γεύσεις διά χειρός κ. Πάολας Ψαρρού
«Ψωμάκια με δεντρολίβανο και βασιλικό» από το βιβλίο «Τα Μήλα του Μάγειρα»: Ένα βιβλίο-ύμνος στις Μοναστηριακές γεύσεις διά χειρός κ. Πάολας Ψαρρού

Τέλος, να αναφέρουμε απόσπασμα από τον επίλογο του βιβλίου της κ. Πάολας Ψαρρού: «Το διακόνημα του μάγειρα είναι από τα βασικά κάθε κοινοβίου, πολλές φορές δε το βαρύτερο και το κατ’ εξοχήν ταπεινό. Διακόνημα αγάπης και προσφοράς προς τους αδελφούς ή τις αδελφές και αδιάλειπτης προσευχής και δοξολογίας. Ας μου επιτραπεί να προσφέρω και εγώ τούτο το πόνημα ως ελάχιστο αντίδωρο αγάπης και σεβασμού προς όλους τους μοναχούς και τις μοναχές που καθημερινά διακονούν στις κουζίνες των κοινοβίων».

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο, επισκεφθείτε το site των Εκδόσεων ΙΝΔΙΚΤΟΣ: www.indiktos.gr