Συμβουλές για ένα επιτυχημένο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

19 Δεκεμβρίου 2016

Η αντίστροφη μέτρηση για την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού έχει ξεκινήσει! Διαβάστε τα must-have tips για ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι με εγγυημένη επιτυχία!

Αναμφίβολα, η οργάνωση του γιορτινού τραπεζιού πολύ συχνά είναι συνδεδεμένη με άγχος και έντονη την αίσθηση ευθύνης λόγω της επιθυμίας μας να ευχαριστήσουμε τους συνδαιτυμόνες μας αλλά λόγω του όγκου των προετοιμασιών που πρέπει να διεκπεραιωθούν. Ωστόσο, με σύμμαχό μας τη σωστή οργάνωση, η προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού θα διεξαχθεί χωρίς κρίσεις πανικού και ευτράπελα. Έτσι, θα περάσουμε αξέχαστα λόγω του εορταστικού κλίματος των ημερών και όχι εξαιτίας του άγχους μας. Διαβάστε τις χρήσιμες συμβουλές οργάνωσης για να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή.

Συμβουλές για ένα πετυχημένο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Πρώτα απ’ όλα, κλειδί στην επιτυχημένη οργάνωση αποτελεί η σωστή λίστα με τα υλικά που πρέπει να προμηθευτούμε. Για να την ετοιμάσουμε, θα πρέπει πρώτα να έχουμε σημειώσει αναλυτικά τα πιάτα που έχουμε αποφασίσει να ετοιμάσουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Έτσι, με βάση τα άτομα που έχουμε καλέσει, καταγράφουμε τα υλικά και την ακριβή ποσότητα που πρέπει να αγοράσουμε. Από τη λίστα μας ξεχωρίζουμε τα υλικά μας σε φρέσκα και προϊόντα ντουλαπιού. Όσα συγκαταλέγονται στη δεύτερη κατηγορία, σπεύδουμε να τα αγοράσουμε, ειδικά αν ορισμένα από αυτά είναι ιδιαίτερα, όπως είναι το άλειμμα τσάτνεϊ κολοκύθας σε βαζάκι. Έτσι, θα είμαστε πιο ξεκούραστοι και λιγότερο αγχωμένοι τις επόμενες ημέρες αφού θα έχουμε «εξασφαλίσει» τα μισά μας υλικά.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι να επιλέξετε με προσοχή τον αριθμό των καλεσμένων σας εάν ανήκετε στην κατηγορία των αγχωμένων οικοδεσποτών. Όσο κι αν θέλετε να ευχαριστήσετε τους συγγενείς και φίλους σας, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μιλάμε για χριστουγεννιάτικο τραπέζι και όχι για τον γάμο σας. Άρα, δεν μπορούν να παρευρεθούν όσοι γνωρίζετε: από τη συμμαθήτριά σας στο δημοτικό μέχρι τον οδοντίατρό σας. Έτσι, μόλις καταλήξετε στους καλεσμένους σας, τους ενημερώνετε εγκαίρως ώστε να σας εντάξουν και εκείνοι με τη σειρά τους το πρόγραμμά τους ή να αρνηθούν ευγενικά αν έχουν άλλα πλάνα.

Συμβουλές για ένα πετυχημένο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Μια ευχάριστη νότα που θα κάνει τους καλεσμένους σας να νιώσουν ευπρόσδεκτοι και θα βοηθήσει και τη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι να υπάρχουν τα ονόματα των καλεσμένων σας μπροστά από το σερβίτσιο τους. Με ποιον τρόπο; Όχι φυσικά, σε ένα παγερό λευκό Α4 λες και θα παρακολουθήσουν ένα συνέδριο ή μια επίδειξη μόδας αλλά σε μια λιλιπούτεια χριστουγεννιάτικη καρτούλα που θα συνοδεύει ένα μικρό γούρι του 2017 ή ένα οικονομικό πορσελάνινο δωράκι με χριστουγεννιάτικο θέμα.

Συμβουλές για ένα πετυχημένο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Ωστόσο, για να ευχαριστήσετε τους καλεσμένους σας, καλό θα είναι να μην τους προκαλέσετε καμία αλλεργική αντίδραση… Άρα, το πρώτο πράγμα που ρωτάτε –σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε- είναι αν έχουν αλλεργία σε κάποιο συστατικό ή αν «παθαίνουν αλλεργία» όταν δουν στο τραπέζι κάποιο φαγητό που σιχαίνονται, παραδείγματος χάριν τη φέτα. Έτσι, αν χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στο χριστουγεννιάτικο μενού, καλό θα ήταν να το μάθετε άμεσα.


Ο Executive Chef Χρήστος Ξεροβάσιλας
Ο Executive Chef Χρήστος Ξεροβάσιλας

Όμως, οι συμβουλές δεν τελειώνουν εδώ, αφού ζητήσαμε από τον insider της κουζίνας και ταλαντούχο Executive Chef Χρήστο Ξεροβάσιλα, επιπλέον συμβουλές για να έχει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας εγγυημένη επιτυχία!

• Καλό είναι να προμηθευτείτε εγκαίρως τα υλικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Όμως, αυτό δεν ισχύει για όλα τα υλικά σας γιατί αν αγοράσετε μια εβδομάδα πριν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κρέας, γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα θα πετύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι, φροντίστε να παραγγείλετε εγκαίρως στον κρεοπώλη/μανάβη ό,τι χρειάζεστε ώστε να σας έχει διαθέσιμα δύο –το πολύ τρεις- ημέρες πριν το γιορτινό σας τραπέζι για να είναι φρέσκα.

• Κι όμως! Αν μαγειρέψετε χωριστά τη γέμιση από τη γαλοπούλα, το αποτέλεσμα θα είναι τελείως διαφορετικό! Δοκιμάστε, τα φετινά Χριστούγεννα να μαγειρέψετε χωριστά τη γέμιση από τη γαλοπούλα, ώστε να μην επηρεαστούν οι γεύσεις. Επιπλέον, αν θέλετε η γέμιση να γίνει λίγο πιο γλυκιά, μαγειρέψετε από την αρχή τα αποξηραμένα φρούτα.

• Για να δημιουργήσετε ακόμη μεγαλύτερο σασπένς στον ουρανίσκο των καλεσμένων σας, αναμείξτε λεμόνι, σκόρδο, μαϊντανό και βούτυρο και τοποθετήσετε το μισό μείγμα κάτω από το δέρμα της γαλοπούλας και το υπόλοιπο από πάνω. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

• Μην ξεχάσετε να βάλετε το λευκό κρασί στο ψυγείο εγκαίρως ώστε να είναι δροσερό και όχι τελευταία στιγμή στην κατάψυξη.