Γαστρονομικό Φεστιβάλ «Syros GrEATings»

1 Νοεμβρίου 2016

Εκτός από ένα ζωντανό μουσείο πολιτισμών που παρασύρει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο, το νησί των 20.000 κατοίκων αποτελεί πολιτισμικό και διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων αλλά και ένας υπέροχος γαστρονομικό προορισμός! Το 1ο φεστιβάλ «Syros GrEATings» μπορεί να σας το επιβεβαιώσει!

Η «αρχόντισσα των Κυκλάδων» σαγηνεύει με τη φυσική ομορφιά της, τους προσηνείς κατοίκους της και τη γαστρονομική της κουλτούρα. Ειδικά αυτό το τελευταίο μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν όσοι επισκέφθηκαν τη Σύρο στις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016. Ο λόγος φυσικά για το φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού «Syros GrEATings», το οποίο «πλημμύρισε» από λάτρεις της καλής κυκλαδίτικης κουζίνας.

Γαστρονομικό Φεστιβάλ «Syros GrEATings»Το φεστιβάλ «Syros GrEATings» συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το Σύλλογο Επαγγελματιών Επισιτισμού Σύρου «Τερψιχόρη», ενώ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine.

To 1ο φεστιβάλ «Syros GrEATings» ολοκληρώθηκε με επιτυχία, επιβεβαιώνοντας ότι η «αρχόντισσα των Κυκλάδων» δικαίως αποτελεί γαστρονομικό προορισμό ακόμα και για τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Με κοσμοπολίτικο αέρα και με τα εκλεκτά τοπικά εδέσματα, παραγωγοί, ιδιοκτήτες εστιατορίων, επιχειρηματίες και ντόπιοι μοιράστηκαν το ίδιο όραμα και ανέδειξαν με τον πιο δημιουργικό τρόπο τη συριανή γαστρονομική κουλτούρα. Μάλιστα, τα 17 εστιατόρια του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα ενώ «υπενθύμισαν» στους κατοίκους τις αυθεντικές συριανές συνταγές.

Γαστρονομικό Φεστιβάλ «Syros GrEATings»
Ο Στέφανος Βακόνδιος από την τυροκομική μονάδα «Ζωζεφίνος»

Επιπλέον, δύο παράλληλες εκθέσεις πλαισίωσαν το φεστιβάλ, η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φάτε μάτια Σύρο» από τη Λέσχη Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου που φιλοξενήθηκε στην κεντρική είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου και η έκθεση για την ιστορία του συριανού λουκουμιού στο Βιομηχανικό Μουσείο. Βεβαίως, ιδιαίτερα εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια για το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», το οποίο παρουσιάστηκε στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Όσοι τυχεροί βρέθηκαν στο αίθριο του Δημαρχείου -έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ-, δοκίμασαν συριανά εδέσματα σερβιρισμένα σε πολύτιμες πορσελάνες, κρύσταλλα και ασημικά. Το πρωινό ήταν πλούσιο: από λούζες και λουκάνικα, γραβιέρα Σαν Μιχάλη και τυράκι με μάραθο, λουκούμια και λουκουμάδες μέχρι το ξεχωριστό τιριτιτίμ που δεν είναι άλλο από μια την αιγαιοπελαγίτικη ομελέτα με κολοκυθάκια. Στις εκλεκτές προτάσεις ξεχώρισαν και δύο ιδιαίτερα ροφήματα όπως ο σμυρναίικος καφές με ταχίνι αλλά και το μολοποχολούλουδο με μέλι.

Γαστρονομικό Φεστιβάλ «Syros GrEATings»
Η πρόσκληση του φεστιβάλ «Syros GrEATings»

Όταν το συλλογικό πνεύμα παντρεύεται με την ιδιαιτερότητα ενός τόπου και τους γαστρονομικούς θησαυρούς του, τότε το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό: όχι μόνο ξαναγνωρίζουμε τον τόπο μας αλλά τον αναδεικνύουμε και ως τουριστικό προορισμό για να τον αγκαλιάσουν και άλλοι επισκέπτες.