Μελεκούνι Ρόδου: Υπέβαλλε αίτηση για Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη

1 Νοεμβρίου 2016

Το «Μελεκούνι» είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που παράγεται στο νησί της Ρόδου και αποτελεί το κατ’ εξοχήν κέρασμα στο ροδίτικο γάμο, βαφτίσεις αλλά και σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

«Πλώρη» για να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης έχει βάλει το Μελεκούνι Ρόδου. Τα νέα έφθασαν από την oμάδα των τοπικών επιχειρήσεων Ρόδου παραγωγής Μελεκουνιού, με έδρα το 5ο χλμ. Τσαΐρι –Αεροδρομίου, Ρόδος, η οποία υπέβαλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αίτηση καταχώρησης της ονομασίας «Μελεκούνι» στο Ενωσιακό μητρώο ΠΟΠ – ΠΓΕ ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Με ρίζες από την αρχαιότητα το μελεκούνι αποτελεί το κατ’ εξοχήν κέρασμα στο ροδίτικο γάμο, βαφτίσεις αλλά και σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι ένα υγιεινό γλύκισμα με μαστιχωτή μη κολλώδη δομή και μαλακή υφή που ξεχωρίζει για την μοναδική του γεύση αλλά και την υψηλή διατροφική του αξία.

Μελεκούνι Ρόδου: Υπέβαλλε αίτηση για Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη
Το «Μελεκούνι» έχει μια ισχυρή παράδοση και διαχρονική φήμη που το συνδέει με το νησί της Ρόδου.

Η διαφορά του από τα κοινά παστέλια οφείλεται τόσο στα συστατικά του –από το ευωδιαστό θυμαρίσιο μέλι, το αναποφλοίωτο ψημένο σουσάμι και τα ολόκληρα αμύγδαλα, μέχρι τα δροσερά εσπεριδοειδή και το ιδιαίτερο άρωμα των μπαχαρικών του- όσο και στον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του. Επιπλέον, σε σχέση με άλλα παρεμφερή προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά το μελεκούνι υπερτερεί λόγω της αποκλειστικής χρήσης μελιού και όχι γλυκαντικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε πολλά ομοειδή προϊόντα.

Ο τρόπος που προσέφεραν στους καλεσμένους ως κέρασμα το μελεκούνι κατά την αρχαιότητα -συνήθως στους γάμους μετά τη στέψη- διαφέρει αρκετά με το σύγχρονο τρόπο «σερβιρίσματός» του. Τότε, το τοποθετούσαν σε ένα ταψί, το έκοβαν σε κομμάτια με κουτάλι και το πρόσφεραν στους καλεσμένους τους. Τώρα, το μελεκούνι κόβεται σε σχήμα ρόμβου και τοποθετείται σε μεμβράνη ώστε να αιχμαλωτιστεί το άρωμα του και να ελευθερώνονται όλα τα συστατικά τη στιγμή που το γεύεσαι. Μάλιστα, στους γάμους προτείνεται το μεγάλο μελεκούνι 60 γραμμαρίων, το μεσαίο μελεκούνι 30 γραμμαρίων είθισται σε βαφτίσεις, κρεβάτια και στα καλέσματα, ενώ το μίνι μελεκούνι των 14 γραμμαρίων είναι κατάλληλο για όλες τις περιστάσεις!