Συνεχίζουν να διακρίνονται τα ελληνικά τυριά σε παγκόσμιο επίπεδο, με 13 από αυτά να βρίσκονται στα κορυφαία 50 του TasteAtlas
Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για τα τυριά της, αφού τόσο στη νησιωτική όσο και την ηπειρωτική χώρα παράγονται εξαιρετικά προϊόντα. Η πρόσφατη διάκριση στο Taste Atlas που αφορά όχι ένα, αλλά δεκατρία προϊόντα, έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά τη δύναμη και την αξία της ελληνικής τυροκομίας. Από τα τριανταπέντε τυριά που συνολικά συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των 1350 τυριών του κόσμου, δεκατρία βρίσκονται στις πρώτες 50 θέσεις ενώ τρία βρίσκονται στο top5 της λίστας, πολύ πιο πάνω από χώρες με παράδοση στην τυροκομία όπως η Ιταλία και Γαλλιά.
Το Taste Atlas, το γαστρονομικό site που στόχο έχει την καταγραφή, διατήρηση και ανάπτυξη των τοπικών γεύσεων και των εστιατορίων που σερβίρουν παραδοσιακή κουζίνα ανά τον κόσμο, τοποθετεί στην κορυφαία πεντάδα το καλαθάκι Λήμνου ως δεύτερο πίσω από τη βραζιλιάνικη κανάστρα, ακολουθεί η γραβιέρα Νάξου στην τρίτη θέση, με το μετσοβόνε το ομώνυμο τυρί του Μετσόβου να είναι πέμπτο.
Ακόμη, στα κορυφαία 11 συγκαταλέγονται το κεφαλοτύρι (Νο10) και η γραβιέρα Κρήτης (Νο11), ενώ αρκετά ψηλά στη λίστα φιγουράρουν το γαλοτύρι (Νο15), το Σαν Μιχάλη (Νο16), η κεφαλογραβιέρα (Νο19) και η κοπανιστή (Νο21).
Το «Taste Atlas» στην λίστα των 1350 τυριών, συμπεριέλαβε τα εξής Ελληνικά:
- Κεφαλοτύρι
- Ανθότυρο
- Φέτα
- Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού
- Ανθόγαλο
- Πιχτόγαλο Χανίων
- Μαστελο
- Μαλακα
- Μυζήθρα
- Τυροζούλι
- Γραβιέρα Κρήτης
- Ξυνομυζήθρα Κρήτης
- Κοπανιστή
- Κατίκι Δομοκού
- Κεφαλογραβιέρα
- Σουρωτό
- Ανεβατό Γρεβενών
- Καθούρα Ικαρίας
- Κρασοτύρι
- Ξύγαλο Σητείας
- Μελίχλωρο
- Καλαθάκι Λήμνου
- Λαδοτήρι Μυτιλήνης
- Σφέλα Μεσσηνίας
- Μετσοβόνε
- Ξινότυρο
- Γραβιέρα Νάξου
- Αρσενικό Νάξου
- Χλωρό Σαντορίνης
- Σαν Μιχάλη
- Γραβιέρα Αγράφων
- Γαλοτύρι
- Κασέρι
- Μανούρι
- Μπάτζος