Φρούτα και λαχανικά στην κορυφή των ελληνικών εξαγωγών

17 Δεκεμβρίου 2021

Φρούτα και λαχανικά στην κορυφή των εξαγωγών προς Ολλανδία στο 9μηνο

Το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας στην Ολλανδία παραμένουν τα φρούτα και τα λαχανικά, μαζί με τα φάρμακα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Ολλανδίας για το ελληνοολλανδικό εμπόριο, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη, κατά το εννεάμηνο αυτό οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς την Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 20,6% σε ετήσια βάση και έφτασαν τα 82 εκατ. ευρώ, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η αύξηση των εξαγωγών ψαριών, παρασκευασμάτων ψαριών, οστρακοειδών και μαλακίων, που έφτασε το +57,1%.
Έντονα ανοδικά κινήθηκαν και τα «διάφορα προϊόντα διατροφής – παρασκευάσματα», στο +66,7% , αλλά και τα δημητριακά και παρασκευάσματα δημητριακών (+20%).
Αντίθετα, η κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν μία από τις λίγες που κινήθηκαν πτωτικά, σε ποσοστό 13,3%, υποχωρώντας στα 13 εκατ. ευρώ.
Ως προς τις εισαγωγές από την Ολλανδία, το κρέας και τα παρασκευάσματα από κρέας ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία μετά τα φάρμακα, παρά τη μείωση των εισαγωγών κατά 11,3% (181 εκατ. ευρώ), ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με μικρή μείωση 3,9% (100 εκατ. ευρώ).