Τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν κάνει την εμφάνισή τους ήδη στην ελληνική αγορά και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσουν το μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων.
Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστό ότι επιδόρπια παγωτού, με πρώτη ύλη το ρύζι και τα υποπροϊόντα του σχεδιάζονται στη βάση καινοτόμου συνταγής, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου «RiceCream».
Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, που είτε παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη και τις πρωτεΐνες γάλακτος, είτε έχουν αυτοάνοσα νοσήματα. Η επιλογή της πρώτης ύλης για την καινοτόμα συνταγή του παγωτού που επιχειρείται μέσω του έργου «RiceCream» είναι το καστανό ρύζι, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, έλαια και ταυτόχρονα είναι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, ανέφερε ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ Δημήτρης Κατσαντώνης, επιστημονικά υπεύθυνος του έργου «RiceCream».
«Μετά από ειδική επεξεργασία, θα μπορεί να γίνει η παραγωγή φυτικού γάλακτος από καστανό ρύζι ή ρυζάλευρο, για την αντικατάσταση του γάλακτος ζωικής προέλευσης στα επιδόρπια παγωτού, ενώ θα γίνει χρήση φρούτων και λαχανικών, καθώς και υποπροϊόντων αυτών υψηλής διατροφικής αξίας, ώστε να υποκαταστήσουν τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος αλλά και το αυγό μειώνοντας έτσι και το ποσοστό των προστιθέμενων θερμίδων», υπογράμμισε.
Όπως τόνισε ο κος Κατσαντώνης στόχος του προγράμματος είναι «να καταστεί εφικτή η δυνατότητα δημιουργίας τροφίμων, που δεν θα περιέχουν καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα, ούτε και λακτόζη (dairy free και lactose free), ενώ παράλληλα θα καλύπτουν τις απαιτήσεις ατόμων που έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, όπως των vegans ή ανθρώπων που νηστεύουν»
*Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ερευνώ- Δημιουργώ – Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, σε συνεργασία με τη βιομηχανία Ιωάννου Ζαχαροπλαστική, την εταιρεία συμβούλων Ergoplanning και το διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεων QLAB.