Φρούτα και λαχανικά: η σημασία του πλυσίματος

6 Απριλίου 2021

Όλοι μας ξέρουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, καλό είναι να τα καταναλώνουμε καθημερινά, για μία ισορροπημένη διατροφή.  Ωστόσο, για να παραμείνουμε σίγουροι πως η κατανάλωσή τους δεν κρύβει κινδύνους, είναι εξίσου σημαντικό να φροντίζουμε τα προϊόντα που καταναλώνουμε – εκτος απο φρέσκα- να είναι και καθαρά. 

Ο σωστός τρόπος για το πλύσιμο λαχανικών και φρούτων;

Πολλές φορές έχουμε διαβάσει για τον σωστό τρόπο πλυσίματος των φρούτων. Άλλοι προτείνουν να σαπουνίζουμε τα φρούτα κι άλλοι επιμένουν απλώς στο σχολαστικό πλύσιμο με τρεχούμενο νερό. Ποιός είναι όμως ο σωστός τρόπος; Η αλήθεια είναι πως ακόμη και οι ειδικοί στην καθαριότητα και υγιεινή των τροφίμων είναι διχασμένοι. Συμφωνούν, όμως, πως το καθάρισμα με σαπούνι ή υγρό πιάτων απαγορεύεται. Κι αυτό γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πόρους στην εξωτερική τους επιφάνεια μέσω των οποίων θα εισέλθει μέρος των χημικών στο εσωτερικό τους.

Πως, λοιπόν, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι καθαρίσαμε σωστά τα λαχανικά μας; 

Βήμα 1ο:  Κάτω από τρεχούμενο νερό ξεπλένουμε το χώμα, τα ζουζούνια και μικροοργανισμούς. Είτε καταναλώσουμε νωπά, είτε μαγειρέψουμε, είτε αφαιρέσουμε την φλούδα είτε όχι το βήμα αυτό είναι απαραίτητο για όλα τα φρούτα και λαχανικά μας. Ιδιαίτερα λαχανικά όπως το κατσαρό μαρούλι, χρειάζονται σχολαστικό πλύσιμο καθώς μπορεί να κρατήσουν χώμα στις εσωτερικές εσοχές τους.  

Βήμα 2ο: Για να απομακρύνετε μικροοργανισμούς μπορείτε να καθαρίσετε τα λαχανικά σας με νερό και ξίδι. Μουλιαστε τα για λίγα λεπτά σε μια λεκάνη που έχετε φτιάξει ένα διάλυμα από καθαρό νερό και ξύδι. Έπειτα σταγγιστε το διάλυμα και ξεπλύνετε τα εκ νέου με τρεχούμενο νερό. 

Με αυτό τον τρόπο πλένετε όλα τα μήλα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το σπανάκι, διάφορα χόρτα, το μαρούλι, τις ντομάτες, αλλά και μυρωδικά όπως τον άνηθο. Φρούτα και λαχανικά που έχουν μαλακό περίβλημα και έχουν πόρους στην επιφάνειά τους όπως τα σταφύλια, τα μούρα, οι φράουλες καλό είναι να  χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού, αντί για ξύδι, για να μην αλλοιωθεί η γεύση τους.

Τέλος, αφήστε τα να στεγνώσουν καλά πριν τα καταναλώσετε.

Να θυμάστε

  • Όλα τα προϊόντα της φύσης χρειάζεται να τα καθαρίζετε εξίσου σχολαστικά. Ακόμη και τα βιολογικά ή τα προϊόντα από τον δικό σας κήπο. Μπορεί να μην περιέχουν φυτοφάρμακα αλλά σίγουρα περιέχουν χώμα και μικροοργανισμούς της φύσης. 
  • Στο εμπόριο κυκλοφορούν πλεον ειδικά καθαριστικά προϊόντα για το πλύσιμο των φρούτων, λαχανικών κι όχι μόνο, που κάνουν την όλη διαδικασία πολύ πιο εύκολη.