Το ελληνικό φαγητό που υμνεί ο Guardian

2 Απριλίου 2021

Σε αφιέρωμα της εφημερίδας Guardian για τα must try πιάτα και παραδοσιακά προϊόντα, που πρέπει να δοκιμάσει κανείς όταν επισκεφθεί μια από τις χώρες της Ευρώπης, πρωταγωνιστεί κι ένα πολύ αγαπημένο, μαμαδίστικο, ελληνικό πιάτο.

Ο λόγος για το αγαπημένο κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες! Το απολαμβάνουμε στο κυριακάτικο τραπέζι μας και φαίνεται πως έχει μαγέψει και τις καρδιές των Βρετανών αφού το κατατάσσουν στα αγαπημένα πιάτα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα πρόκειται για ένα πεντανόστιμο ψητό φούρνου με λεμόνι, ρίγανη και φέτες σκόρδου, κρυμμένες στα μπούτια του κοτόπουλου. Αργοψήνεται με πατάτες και σερβίρεται άψογα με σαλάτα μαρουλιού, κόκκινο ξίδι, ελαιόλαδο, και φέτα. Μια τυπική κυριακάτικη συνταγή, αλλά και κλασική επιλογή σε όλα τα μενού των εστιατορίων.

Η λίστα με τα 8 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσουν όσοι ταξιδέψουν στην Ευρώπη έχει ως εξής:

  • Βέλγιο-Waterzooi

Aρωματική κοτόσουπα waterzooi. Αποτελείται από βραστό κοτόπουλο με καρότα, πράσα και σέλερι, από το οποίο φτιάχνουν έναν γευστικό ζωμό. Προσθέτουν κρεμ φρες, μυρωδικά και σερβίρετε με ψωμί ή πατάτες.

  • Σουηδία – Semla

Μεγάλα και αφράτα στρογγυλά ψωμάκια με κάρδαμο, αμυγδαλόπαστα και ζάχαρη, σερβιρισμένα με σαντιγί. 

  • Γερμανία – Εisbein

Παραδοσιακό φαγητό της Γερμανίας που φτιάχνεται με χοιρινό κότσι και σερβίρεται με μισό κιλό ξινολάχανο και μισό κιλό φάβα.

  • Γαλλία-Γλυκάδια vol-au-vent

Γλυκάδια μέσα σε ζυμάρι vol-au-vent με τη συνοδεία καραβίδας

  • Πολωνία-Ζur

Λευκή σούπα με λουκάνικα. Έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση και φτιάχνεται από ψωμί σικάλεως, το οποίο το τοποθετούν σε βάζα, για δύο μέρες, σε θερμό μέρος για να υποστεί ζύμωση. Η σούπα γίνεται από ζωμό ριζώδους μαϊντανού, καρότα, πράσα, κρεμμύδια, λιωμένες σκελίδες σκόρδου, και αποξηραμένα άγρια μανιτάρια. Προσθέτουν παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο και σερβίρεται μαζί με πατάτες με τηγανητό κρεμμύδι.

  • Δανία-Χαβιάρι Δανίας

Τα ψάρια Κυκλοπτερίδες έρχονται κοντά στις ακτές για να αναπαραχθούν, κι έτσι το χαβιάρι τους μαζεύεται επί τόπου και καταναλώνεται φρέσκο. Συνήθως, το σερβίρουν πάνω σε ψωμί με άνηθο και λίγη κρεμ φρες, είτε για πρωινό είτε για κολατσιό.

  • Ιρλανδία-Βoxty

Πρόκειται για πίτα από πατάτες που έχουν υποστεί ζύμωση και το συναντάμε σε ολόκληρη την Ιρλανδία. Βράζουν τις πατάτες και τις αναμειγνύουν με αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και τις αφήνουν για μέρες ή και εβδομάδες να απορροφήσουν όλα τα υγρά και το μείγμα να θυμίζει ζυμάρι για νιόκι. Μπορεί να σερβιριστεί μαζί με τηγανητά αβγά και καπνιστό ή παστό ψάρι. Τρώγεται όμως και σκέτο και μοιάζει με φριτάτα.