Teff: η νέα υπερτροφή που αγαπούν οι δρομείς

9 Ιανουαρίου 2019

Αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας των δρομέων από την Αιθιοπία κι έρχεται να κατακτήσει την δική του θέση ανάμεσα στα superfoods.

Το teff είναι ένα είδος σιταριού γνωστό από την αρχαιότητα για τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του. Παράγεται και καλλιεργείται στην Αιθιοπία κατά ποσοστό 90% ενώ μόλις το 2015 άρχισε να διανέμεται κι εκτός της περιοχής. Πρόκειται για έναν υγιεινό και νόστιμο σπόρο με γλυκιά γεύση, που μπορεί να αντικαταστήσει το αλεύρι σιταριού σε κάθε συνταγή ή τα κουάκερ στο πρωινό.

Το teff έχει υψηλή περιεκτικότητα σε:
Ασβέστιο: είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, καθώς 1 φλιτζάνι teff αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι!
Ψευδάργυρο: Μισό φλιτζάνι teff καλύπτει το 44% των καθημερινών μας αναγκών σε ψευδάργυρο. Ένα θρεπτικό συστατικό σημαντικό για το ανοσοποιητικό και την αναπαραγωγική υγεία, που παράλληλα διατηρεί γερά τα κόκαλα και τα μαλλιά μας.
Σίδηρο: Αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, συμβάλλοντας στην καλύτερη απορρόφησή του Πρωτεΐνη: περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, καθιστώντας το κατάλληλη τροφή για χορτοφάγους αλλά και για τη δίαιτα.
Τέλος, το teff δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο σε όσους έχουν ευαισθησία στην γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη. Δεν είναι τυχαίο που οι αθλητές της Αιθιοπίας καταναλώνουν καθημερινά μια μερίδα teff στην διατροφή τους. Μάλιστα ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Haile Gebrselassie αποδίδει την επιτυχία των δρομέων της στο teff.