C, όπως ανοCοποιητικό

2 Ιανουαρίου 2019

Μια βιταμίνη για όλα! Ο λόγος για την βιταμίνη C, μία από τις δημοφιλέστερες βιταμίνες, καθώς εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

Η βιταμίνη C θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό, καθώς είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, ώστε να προστατευόμαστε από ιώσεις και λοιπές λοιμώξεις. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτική δράση και προωθεί την παραγωγή του κολλαγόνου, κρατώντας έτσι την επιδερμίδα μας νεανική και σφριγηλή. Παράλληλα, η βιταμίνη αυτή υποστηρίζει τη μεταβολική λειτουργία, συμβάλλοντας στη μεταφορά λιποκυττάρων, ώστε το λίπος να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας αντί να συσσωρεύεται στο σώμα.
Κι όταν λέμε βιταμίνη C, το μυαλό μας πάει αυτόματα στο πορτοκάλι. Κι όμως, υπάρχουν φρούτα και λαχανικά με πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C, από τα πορτοκάλια. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μεσαίο πορτοκάλι παρέχει περίπου 70mg βιταμίνης C όταν η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 90mg για τους άνδρες και 75mg  για τις γυναίκες.
Συγκεντρώσαμε για σας τις εναλλακτικές πηγές βιταμίνης C. Δείτε ποιες τροφές έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C κι από το πορτοκάλι:

Θυμάρι και μαϊντανός:
Πλούσια σε βιταμίνες και οφέλη, το θυμάρι και ο μαϊντανός μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε σούπα, σε σαλάτες ή όπου αλλού σας βγάλει η… φαντασία σας. Το θυμάρι μας παρέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C (160mg στα 100 γραμμάρια και 1,6mg σε 1 κουταλάκι του γλυκού), ενώ ο μαϊντανός αντίστοιχα 133mg στα 100 γραμμάρια και 13,3mg τα 10 περίπου κλωναράκια.
Μπρόκολο:
Ενισχύει το ανοσοποιητικό κι όσο κι αν δεν ανήκει στα αγαπημένα λαχανικά, σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το προσθέσετε στην διατροφή σας. Αξίζει να σημειωθεί πως μια μερίδα μπρόκολο (148 γραμμάρια) μπορεί να προσθέσει 132mg βιταμίνης C στη διατροφή σας.
Κόκκινες πιπεριές:
Την συναντάμε σε σαλάτες, ορεκτικά, φαγητά ακόμα και στην πίτσα. Η κόκκινη πιπεριά δεν δίνει μόνο χρώμα, αλλά και υγιεινή χροιά στο τραπέζι σας. Ένα φλιτζάνι ωμής και ψιλοκομμένης κόκκινης πιπεριάς περιέχει την εντυπωσιακή ποσότητα των 190mg βιταμίνης C, την ίδια στιγμή που η πράσινη πιπεριά περιέχει σχεδόν 120mg.
Κουνουπίδι:
Ένα μικρό «κεφάλι» κουνουπιδιού περιέχει 127mg βιταμίνης C και μόλις 66 θερμίδες. Αποτελεί το ιδανικό λαχανικό για την σιλουέτα μας, κι όσο κι αν το αποφεύγετε λόγω της μυρωδιάς του, όταν το μαγειρεύετε, να ξέρετε πως με ένα κοτσάνι σέλινο ή λίγο λεμόνι κατα την διάρκεια του βρασμού, μπορείτε να το απολαύσετε… άοσμα.
Ακτινίδιο:
Το πλουσιότερο φρούτο σε βιταμίνη C καθώς αποδίδει 137mg., ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο και στις βιταμίνες Α και Ε, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και φουσκώματος, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά σνακ.