Μπισκότα από βελανίδια; Κι όμως υπάρχουν!

1 Ιανουαρίου 2019

Φτιάχνονται από βελανίδια και ξεχωρίζουν για την γεύση και την θρεπτική τους αξία. Ο λόγος για τα μπισκότα από βελανίδια της εταιρείας OAKMEAL από την Κέα

Στην περιοχή της Φλέας στην Τζιά, υπάρχει ένα αγρόκτημα με ξενώνα, που ακούει στο όνομα «Κόκκινο Τρακτέρ». Εκεί, μία Αμερικανίδα από την Καλιφόρνια, αξιοποιώντας το βελανιδοδάσος της περιοχής έχει κάνει πράξη την δική της επιχειρηματική ιδέα. Αξιοποιώντας το μοναδικό αυτό προϊόν της Κέας, τα βελανίδια, η Μάρσι Μάγιερ παρασκευάζει μπισκότα από αλεύρι βελανιδιών κι όχι μόνο.
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 34 χρόνια, όταν η Μάρσι Μάγιερ επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα κι έκτοτε δεν έφυγε ποτέ. Μετά από ένα ταξίδι της στην Κέα, μαγεμένη από το τοπίο του νησιού και το μοναδικό βελανιδοδάσος της περιοχής, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέα κι αποφάσισε να ασχοληθεί με το μοναδικό αυτό προϊόν, δίνοντας εκ νέου ζωή στην επεξεργασία και το εμπόριο βελανιδιού όπως παλιά. Έπειτα από 10 χρόνια έρευνας και πειραματισμών, δημιούργησε την τελική συνταγή για τα μπισκότα που έμελλε να κερδίσουν τους ουρανίσκους των κατοίκων της Τζιάς, αλλά και άλλων περιοχών ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.
Τα μπισκότα της ξεχωρίζουν για την γεύση και την υφή τους. Απίστευτα νόστιμα, μαλακά, με λίγη σοκολάτα, σταφίδα και καστανή ζάχαρη, που αν δεν αναγραφόταν στην συσκευασία πως παρασκευάζονται από αλεύρι βελανιδιών Κέας, δεν υπήρχε περίπτωση να πάει ο νους σου πως γεύεσαι κάτι τέτοιο. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από γευστικά, τα μπισκότα από βελανίδια της Κέας περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, μαγνήσιο, ασβέστιο, καθώς και βιταμίνη Β6, ενώ το αλεύρι τους υπερέχει σε φυτικές ίνες από τα άλευρα των σιτηρών και του καλαμποκιού. Πρόκειται δηλαδή για έναν μικρό θρεπτικό θησαυρό!
Μάλιστα, η υψηλή ποιότητα και η μοναδική γεύση των μπισκότων αναγνωρίστηκε με βραβεία σε δύο σημαντικούς διαγωνισμούς γεύσης. Ο πρώτος υλοποιήθηκε από το Αθηνόραμα το 2015 και βραβεύτηκε ως το πιο καινοτόμο προϊόν της χρονιάς και ο δεύτερος το 2017, στα Superior Taste Awards στο Βέλγιο, σε μία blind taste δοκιμή.
Πλέον, η Μάρσι εκτός από την παραγωγή προϊόντων από αλεύρι βελανιδιού πειραματίζεται με την χρήση του βελανιδιά και στην κοσμητολογία, δημιουργώντας κρέμες προσώπου, ενώ έχει αναπτύξει και μία σημαντική πρωτοβουλία για την αξιοποίηση και του «καπέλου» του βελανιδιού, το οποίο δεν τρώγεται. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Χαμάδα», στην οποία συλλέγει, σε συνεργασία με τους αγρότες της περιοχής, τα καπέλα από τα βελανίδια και τα εξάγει στην Ευρώπη για επεξεργασία δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο συνδράμει στη διατήρηση των δέντρων και στην αποκατάσταση του βελανιδιού ως σημαντικό στοιχείο της τζιώτικης υπαίθρου και οικονομίας. Από αυτή την δραστηριότητα κάθε χρόνο συλλέγονται και στέλνονται στο εξωτερικό περίπου 20 τόνοι καπέλων που αποφέρουν στο νησί περί τις 25.000€ που διανέμονται σε 20 – 30 οικογένειες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.oakmeal.com και www.redtractorfarm.com