Η υγιεινή διατροφή “ασπίδα” ενάντια στην γήρανση του εγκεφαλου

29 Οκτωβρίου 2018

Ο έντονος τρόπος ζωής, η έλλειψη σωματικής άσκησης και διατροφή πλούσια σε λιπαρά επιταχύνουν την γήρανση του εγκεφάλου

Ρόλο-κλειδί στην υγεία του εγκεφάλου παίζει και η διατροφή. Αυτό ισχυρίζεται νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Immunology. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες καθυστερούν τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στην ιδιότητά τους να πυροδοτούν την παραγωγή λιπαρών οξέων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τα ανοσοκύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος που ονομάζονται μικρογλοιακά κύτταρα τείνουν να γίνονται υπερδραστήρια και να εκδηλώνουν χρόνια φλεγμονή με την πάροδο των ετών. Αυτή η φλεγμονή των μικρογλοιακών κυττάρων αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες της αποδυνάμωσης της μνήμης και της γνωστικής εξασθένησης που παρατηρείται στους ηλικιωμένους.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια διαφόρων ηλικιών μια διατροφή είτε με πολλές, είτε με λιγοστές φυτικές ίνες, και στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα βουτιρικών ενώσεων στο αίμα τους, καθώς και τα επίπεδα ουσιών που προωθούν τις φλεγμονές στο έντερο τους.
Όπως αναφέρει ο Ρόντνεϊ Τζόνσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Ουρμπάνα-Σαμπέιν και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης, «η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή αύξησε τα επίπεδα των βουτυρικών ενώσεων και άλλων λιπαρών οξέων τόσο στα νεαρά όσο και στα ηλικιωμένα ποντίκια» . Οι βουτυρικές ενώσεις αποτελούν μια κατηγορία λιπαρών οξέων που βελτιώνουν τη μνήμη και μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ Τζόνσον, τα ηλικιωμένα ποντίκια παρουσίασαν φλεγμονή στο έντερο τους λόγω της διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, εύρημα που υποδεικνύει ότι η προχωρημένη ηλικία συνοδεύεται από αυξημένη ευπάθεια του εντέρου.
Αντίθετα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών μείωσε τόσο πολύ τη φλεγμονή στο έντερο των ηλικιωμένων ποντικιών που οι ερευνητές δεν ήταν δυνατό να το ξεχωρίσουν από το έντερο των νεαρών ποντικιών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις γενετικές μετρήσεις, οι ειδικοί εκτιμούν πως μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει τις πιθανότητες γήρανσης του εγκεφάλου και βοηθούν τον εγκέφαλο να δουλεύει πιο αποδοτικά για περισσότερα χρόνια. Σε ότι αφορά τον άνθρωπό ο δρ Τζόνσον υπογράμμισε πως « αν και ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταναλώσει απευθείας τις βουτυρικές ενώσεις, λόγω της δυσάρεστης οσμής τους, ωστόσο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τους στον οργανισμό καταναλώνοντας πολλές φυτικές ίνες. Αντίθετα η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να έχει επιπτώσεις που ούτε μας περνούν από το μυαλό, όπως στην υγεία του εγκεφάλου ή στις φλεγμονές στο σώμα».