Η μόλυνση των υδάτων, του εδάφους και του αέρα έχει οδηγήσει στην διείσδυση των πλαστικών στην τροφική αλυσίδα και στους ανθρώπινους ιστούς.
Πριν λίγο καιρό το έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε μια ογκώδη έκθεση για τις επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της χρήσης και παραγωγής πλαστικών, στην υγεία μας και την τροφική αλυσίδα. Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από 5 τρις κομμάτια πλαστικών βρίσκονται στους ωκεανούς, τα οποία προέρχονται κυρίως από απορρίμματα και διασπώνται συνεχώς σε μικρότερα σωματίδια, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο πιάτο μας.
Μικροσκοπικές ίνες, μικροσκοπικοί πλαστικοί κόκκοι που χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα όπως σαπούνια, οδοντόκρεμες, ακόμα και σε σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων, καταλήγουν στις θάλασσες. Όσο μικρότερο είναι ένα σωματίδιο, τόσο πιο εύκολα απορροφάται από έναν οργανισμό. Πολλά ψάρια καταπίνουν τα σωματίδια αυτά νομίζοντας ότι είναι πλαγκτόν. Μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικών έχουν εντοπιστεί σε εντόσθια και ιστούς ψαριών και πουλιών, σε θαλασσινό αλάτι και σε οστρακοειδή. Ενώ αναλύσεις που έχουν γίνει ακόμα και στο πόσιμο νερό βρύσης, ανα τον κόσμο, δείχνουν πως το 83% των δειγμάτων περιείχαν πλαστικές ίνες.Επιβλαβείς ουσίες προέρχονται επίσης από διάφορα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τροφίμων.
Τα πλαστικά απορροφούν ρύπους, οι οποίοι διαδίδονται στο περιβάλλον και μεταφέρονται σε ψάρια και πουλιά. Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα τρόφιμα και το νερό, αλλά επεκτείνεται και στην ατμόσφαιρα. Ίνες από μπογιές, συνθετικά ρούχα και ρόδες αυτοκινήτων, που αποσπούνται με την τριβή, αιωρούνται στον αέρα. Τα σωματίδια αυτά είναι «ιδανικού» μεγέθους για να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς έχουν έχουν παρόμοια διάμετρο με τα φάρμακα που εισπνέονται για τη θεραπεία ασθματικών παθήσεων. Πολλά από τα μικροσωματίδια, ίνες και χημικές ουσίες έχουν επανειλημμένα εντοπιστεί στον εγκέφαλο, στους μύες, στο γάλα, στο αίμα, και σε διάφορα άλλα μέρη του σώματος. Τέτοια σωματίδια και ουσίες διεισδύουν κυρίως μέσω του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος, αλλά και μέσω του δέρματος.
Το ερώτημα πλέον είναι πόσο επηρεάζουν την υγεία τα πλαστικά σωματίδια που αποδεδειγμένα υπάρχουν σε ουσίες που τρώμε, πίνουμε ή αγγίζουμε. Χημικές ουσίες που προέρχονται από τη χρήση πλαστικών έχουν συσχετιστεί με την αύξηση των περιπτώσεων παχυσαρκίας, διαβήτη, μείωση της γονιμότητας των ανδρών ακόμα και θάνατο.
Σύμφωνα με την έκθεση 16% των πρόωρων θανάτων στον κόσμο οφείλονται στην μόλυνση των υδάτων, του εδάφους και του αέρα. Αριθμός 15 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των νεκρών κατα την διάρκεια πολέμων και βίας.