Κρητικός χοχλιός: λευκός και πορσελάνινος!

7 Αυγούστου 2018

Το σαλιγκάρι ή αλλιώς Κρητικός χοχλιός, αποτελεί ένα εκλεκτό έδεσμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους λάτρεις της μεσογειακής διατροφής κι ένα από τα κορυφαία gourmet πιάτα της γαλλικής κουζίνας.

Τους χοχλιούς τους αναγνωρίζουμε από το καφέ χρώμα του κελύφους και το γκρι χρώμα της σάρκας του. Όμως, τους τελευταίους μήνες, η ελληνική εταιρεία Mediterranean escargots, απο την Λάρισα, πρωτοπορεί και λανσάρει στις διεθνείς αγορές τροφίμων λευκούς κρητικούς χοχλιούς που γίνονται ανάρπαστοι, χάρη στο πορσελάνινο κέλυφος και λευκό χρώμα σάρκας τους.

Γευστικά, τα λευκά σαλιγκάρια υπερέχουν σε σχέση από τα πιο διαδεδομένα καφέ, ενώ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους είναι εξαιρετικής διατροφικής και γαστρονομικής αξίας. Η σάρκα τους είναι τρυφερή με μεγάλη περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. «Η πρωτοπορία αυτή, είναι αποτέλεσμα εικοσαετούς προσπάθειας που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, βιολόγος Αθανάσιος Γκόγκας και αναφέρει πως η εταιρεία «έχει κατακτήσει ηγετική θέση, στην έρευνα, την ανάπτυξη, την βιολογία καθώς και στην τεχνογνωσία εκτροφής σαλιγκαριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανταγωνιζόμενη κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια».

χοχλιοι μαγειρεμα
Κρητικός χοχλιός: λευκός και πορσελάνινος!

Η εκτροφή του λευκού χοχλιού, με σωστό σχεδιασμό, μπορεί να αποφέρει αρκετά κέρδη για όποιον επενδύσει, καθώς η ζήτησή του σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο αυξάνει. Δεν είναι τυχαίο πως η Γαλλία παραμένει στην πρώτη θέση παγκοσμίως τόσο στην εμπορευματοποίηση όσο και στη μαγειρική του χρήση. Μάλιστα η ανταπόκριση από τις διεθνείς αγορές και οι παραγγελίες για το λευκό σαλιγκάρι ξεπερνούν κάθε προσδοκία σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο και τη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι το προϊόν δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα επίσημα στις αγορές. Αυτό αναμένεται να γίνει σε διεθνή έκθεση τροφίμων τον Οκτώβριο σε μια σειρά νέων προϊόντων σαλιγκαριών που θα συνδυάζουν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής και την ελληνική γαστρονομία.

Escargots à la bourguignonne και όχι μόνο
Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να μαγειρεύουμε τα σαλιγκάρια στιφάδο,στην κατσαρόλα είτε με μελιτζάνες, είτε με τραχανά. Η Mediterranean escargots, όμως, έχει δημιουργήσει συνταγές και προϊόντα σαλιγκαριών νέας γενιάς, που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές. Καπνιστά φιλέτα σαλιγκαριών, πατέ σαλιγκαριών σε διάφορες μεσογειακές γεύσεις, escargots à la bourguignonne με κρόκο Κοζάνης, φιλέτα σαλιγκαριών με μαύρη τρούφα Γρεβενών, είναι κάποια από τα προϊόντα της εταιρείας, ενώ ξεχωριστή θέση ανάμεσα τους κατέχει το πατενταρισμένο «Λευκό» χαβιάρι, ένα από τα πιο ανταγωνιστικά και εξωστρεφή προϊόντα της.

λευκο χαβιάρι  meditteranean escargots

Στη Γαλλία, το εκλεκτό αυτό έδεσμα, σερβίρεται συνήθως ως ορεκτικό με σκόρδο, βούτυρο και μαϊντανό, τοποθετημένα μέσα στο καβούκι τους κι είναι γνωστό με την ονομασία Escargot à la bourguignonne. Στη Μάλτα σιγοβράζονται με κόκκινο κρασί ή μπύρα με βασιλικό, μέντα και μαντζουράνα. Στην Ιταλία χρησιμοποιούνται σε διάφορα πιάτα και σάλτσες που χρησιμοποιούνται στα ζυμαρικά. Οι χοχλιοί είναι επίσης αγαπητοί στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πιο διάσημες συνταγές με σαλιγκάρια είναι ογκρατέν με τυρί στο φούρνο, σούπα με σαλιγκάρια και μανιτάρια, χοχλιοί με κρέμα μπαχαρικών και βοτάνων και σαλιγκάρια Βουργουνδίας με σπαγγέτι.