Παξοί: Το νησί του έρωτα που θα σας συναρπάσει

20 Ιουλίου 2018

Ένα από τα πιο λαμπερά στολίδια του Ιονίου, οι Παξοί, μπορούν να μετατρέψουν τις διακοπές σας σε παραμύθι.

Μπορεί να είναι μια κουκίδα στο χάρτη, αλλά προσφέρουν ένα μεγαλείο που όμοιό του δύσκολα συναντάς. Καταπράσινη βλάστηση, ελαιώνες, υπόγειες σπηλιές και τιρκουάζ νερά σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε μόλις 7 ναυτικά μίλια νότια της Κέρκυρας. Θα χρειαστείτε περίπου έξι ώρες οδήγηση μέχρι την Ηγουμενίτσα και άλλη μιάμιση ώρα εν πλω, για να φτάσετε στους κοσμοπολίτικους Παξούς, αλλά η ομορφιά του νησιού σίγουρα θα σας αποζημιώσει.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα του την Κέρκυρα, αποκόπτοντας το νότιο άκρο της και σχηματίζοντας τους Παξούς, για να στεγάσει τον ερωτά του με την Αμφιτρίτη. Έχασε όμως την τρίαινα του, την οποία βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημά τους. Φτάνοντας στους Παξούς, θα συναντήσετε το Γαίο, το κεντρικό λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, ο οποίος μαζί με τα δύο νησάκια την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο, σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό φιορδ.

Οι Παξοί, το νησί που απέσπασε ο Ποσειδώνας από την Κέρκυρα, για να το κάνει ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιον και την Αμφιτρίτη
Οι Παξοί, το νησί που απέσπασε ο Ποσειδώνας από την Κέρκυρα, για να το κάνει ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιον και την Αμφιτρίτη

Ο Γαίος, όπως και όλο το νησί, έχει πυκνή βλάστηση και παραδοσιακό οικισμό με κεραμίδια που συμβάλλει στο να διατηρείται η αυθεντικότητα του τόπου. Εδώ σας περιμένουν το κάστρο του Αη Νικόλα, το Μουσείο Παξών, όπου φιλοξενείται το ψήφισμα για την προσάρτηση των Επτανήσων στο Ελληνικό κράτος το 1864, το Μοναστήρι της Παναγίας και οι καταγάλανες παραλίες Κλωνί Γουλί, Καμίνι και Κακή Λαγκάδα. Μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν λίγο μέχρι να φτάσετε, καθώς θα πρέπει να περάσετε από πλήθος μεγάλων πετρών μέχρι να βουτήξετε στα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά τους, αλλά αξίζει!

Σε απόσταση 8 χιλιόμετρων βόρεια από τον Γάιο, θα συναντήσετε την Λάκκα, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού με την παραλία Μονοδένδρι, ενώ στα 5 χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο, βρίσκεται ο οικισμός Λόγγος, χτισμένος σε ένα μικρό κόλπο, με πολλά βενετσιάνικα στοιχεία. Εδώ μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία του Λεβρεχιού και τα Μαρμάρια, ενώ αξίζει να κάνετε μια βόλτα και στο εργοστάσιο σαπωνοποιίας και ελαιοτριβείο του Ανεμογιάννη.

Τέλος, μη παραλείψετε να επισκεφθείτε τα Μαγαζιά και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα από την τοποθεσία Ερημίτης, την μοναδική αμμώδη παραλία των Παξών, το Μογγονήσι, καθώς και τον παλαιότερο οικισμό του νησιού, τον Οζιά.

Οι Παξοί είναι ένας επίγειος παράδεισος
Οι Παξοί είναι ένας επίγειος παράδεισος

Αντίπαξοι: το νησάκι που δεν ξεχνάς εύκολα

Αν φτάσετε μέχρι τους Παξούς και δεν επισκεφθείτε στους Αντίπαξους, θα έχετε διαπράξει το μεγαλύτερο σφάλμα. Δύο μοναδικές παραλίες, η Βρίκα και το Βουτούμι, με έντονο τιρκουάζ χρώμα, λευκή αμμο και πράσινο στο φόντο περιμένουν για να σας καταπλήξουν με την ομορφιά τους . Κι αν πεινάσετε, μέχρι να έρθει το καραβάκι για να σας γυρίσει στους Παξούς , δύο ταβέρνες σας περιμένουν για να καλύψουν τις γαστρονομικές σας επιθυμίες. Η μία, μάλιστα, πάνω στο λόφο, με πανοραμική θέα σε ολόκληρο τον κόλπο.

Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι έχουν μια σπάνια ομορφιά με τα καταγάλανα νερά, τους επιβλητικούς βράχους και τις σπηλιές τους
Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι έχουν μια σπάνια ομορφιά με τα καταγάλανα νερά, τους επιβλητικούς βράχους και τις σπηλιές τους

Επισκεφτείτε:
• το ενετικό κάστρο
• το αγγλικό κυβερνείο
• το Μουσείο Ελιάς
• το Μουσείο Παξών
• μικρά νησάκια γύρω από τους Παξούς
• τα παλιά του μονοπάτια Μουσμούλι-Πόρτο Οζιάς και τη διαδρομή από τα Μανεσάτικα ως την Υπαπαντή στα βόρεια των Παξών.

Πώς θα φτάσετε:
Για να φτάσει κανείς στους Παξούς έχει τρείς επιλογές
• από την Ηγουμενίτσα καθημερινά με το φεριμπότ (Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας 26650 99460)
• από την Κέρκυρα καθημερινά με φεριμπότ (Λιμεναρχείο Κέρκυρας 2661365200)
• από την Πάργα κάθε μέρα με καΐκι (Λιμεναρχείο Πάργας 26840 31227)