Το αρνί του Πάσχα: Συμβολισμός και… οδηγίες!

16 Απριλίου 2017

Μπορεί όλοι μας να απολαμβάνουμε το αρνί του Πάσχα στο τραπέζι της Κυριακής, ελάχιστα όμως γνωρίζουμε για την προέλευση του εθίμου και για το σωστό ψήσιμο!

Προέλευση του εθίμου
Το έθιμο του σουβλίσματος του πασχαλινού αρνιού έχει τις ρίζες του στο εβραϊκό Πάσχα και είναι συνδεδεμένο με την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Σύμφωνα με την παράδοση πριν τη μεγάλη έξοδο ο Θεός μέσω του Μωυσή τους ζήτησε να συγκεντρωθούν σε μικρές ομάδες και η κάθε οικογένεια να θυσιάσει από ένα αρνί.

Στη συνέχεια έπρεπε με το αίμα να βάψουν τους παραστάτες των θυρών στα σπίτια τους για να μην τους αγγίξει ο άγγελος του Θεού που θα έφερνε τον θάνατο για τα πρωτότοκα παιδιά της κάθε οικογένειας όσων δεν θα είχαν το σημάδι στην πόρτα τους. Τη βραδιά αυτή ακολούθησε η έξοδος του λαού από την Αίγυπτο και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του Φαραώ. Το βράδυ της εξόδου η κάθε οικογένεια προσέφερε επίσης από ένα αρνί θυσία στο Θεό για τη σωτηρία του λαού.

Αυτή την έξοδο από την Αίγυπτο οι Ισραηλίτες τη γιορτάζουν την Άνοιξη ανάμεσα στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και την ονομάζουν Πάσχα (μτφ. πέρασμα, διάβαση) καθώς ήταν για εκείνους το πέρασμα στην ελευθερία. Επιπλέον, ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό αφού ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε κάνει την παρομοίωση αυτή καθώς ο αμνός του θεού θα ήταν εκείνος που θα έπαιρνε στην πλάτη του τις αμαρτίες του ανθρώπου.

Οδηγίες για τέλειο ψήσιμο
Και φτάνει η Κυριακή του Πάσχα όπου το έθιμο υπαγορεύει το σουβλιστό αρνί. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι συνήθως που αναλαμβάνουν την υποχρέωση να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο του ψησίματος. Κι όμως όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση είναι θέμα τεχνικής και μικρών μυστικών που κάνουν την διαδικασία ευκολότερη και από παιχνίδι.

Το αρνί του Πάσχα
Το αρνί του Πάσχα

Από τα πιο σημαντικά σημεία είναι να έχουμε αλατοπιπερώσει καλά εσωτερικά και εξωτερικά το αρνί μας προσθέτοντας τυχόν μυρωδικά της αρεσκείας μας. Φροντίζουμε ωστόσο να μην υπερβάλουμε με τα μυρωδικά για να μην καλύψουν τη γεύση του κρέατος. Όσο πιο χαμηλά κατεβάζουμε τη σούβλα τόσο πιο αργά πρέπει να ρυθμίζουμε την ταχύτητα του σουβλίσματος.

Έπειτα από περίπου δύο ώρες ψησίματος ετοιμάζουμε ένα μείγμα με λάδι, λεμόνι, ρίγανη και δεντρολίβανο. Παίρνουμε ένα κλαδί δεντρολίβανου για να το χρησιμοποιήσουμε ως πινέλο και αλείφουμε με το μείγμα κατά μήκος το αρνί σε συχνά διαστήματα. Έτσι και το αρνί δεν θα ξεραθεί και θα περάσουν τα αρώματα στην πέτσα του. Ένα αρνάκι μεσαίου μεγέθους (11 κιλά) χρειάζεται περίπου 3,5-4 ώρες ψησίματος.