Aperitivo: H νέα τάση για low budget έξοδο

3 Σεπτεμβρίου 2018

Ελαφρύ, δροσερό και συνδυάζεται με διάφορα finger foods. Η ιδανική επιλογή για να κλείσει όμορφα μια κουραστική μέρα στο γραφείο. Ο λόγος για το Aperitivo!

“Θες ένα ουζάκι πριν το φαγητό” έλεγε συχνά η γιαγιά μου στον παππού μου, και του ετοίμαζε στα γρήγορα ένα ποτηράκι ούζο με λίγο μεζέ. “Έτσι για να σου ανοίξει την όρεξη!” Αυτό ακριβώς είναι το Aperitivo που μας έρχεται από την Ιταλία και σιγά σιγά γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Το ιταλικό Aperitivo (απεριτίφ) είναι μία κατηγορία ποτών που σκοπό έχουν είτε να μας ανοίξουν την όρεξη -για αυτό και σερβίρονται πριν από το φαγητό- είτε να μας χαλαρώσουν μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο. Αυτό το δεύτερο είναι που έκανε το aperitivo όχι μόνο να γίνει γνωστό αλλά και να δημιουργήσει μια νέα τάση – μόδα ξεκινώντας από τη γενέτειρα του, Ιταλία. Ξεκίνησε από τον βορρά και υιοθετήθηκε και από άλλες περιοχές της Ιταλίας καθώς σηματοδοτεί την συνεύρεση με φίλους, αλλά και το ελαφρύ τσιμπολόγημα. Κάτι που δεν στοιχίζει παραπάνω λεφτά, αφού συγκαταλέγεται στην τιμή του aperitivo. Κι αυτό είναι που κάνει το aperitivo να κερδίζει συνεχώς έδαφος και σε άλλες χώρες. Η low-budget πρόταση για ποτό και φαγητό.

Η πιο γνωστή μορφή του είναι με βάση το prosecco, όμως το aperitivo originale γίνεται με το λικέρ Disaronno. Βέβαια οι παραλλαγές του είναι πολλές και ίσως κάθε φορά πιο σύνθετες. Στην ελληνική πραγματικότητα, τα aperitivi ποτά θα τα βρείτε σε όλες τις κοκτέιλ λίστες των μαγαζιών. Εύκολα δροσερά κοκτέιλ που αναδεικνύουν το αγαπημένο σας ποτό και συνδυάζονται με βότανα και μυρωδικά. Μερικές προτάσεις για aperitivi [που θα βρείτε στους κοκτέιλ καταλόγους συνδυάζονται με μαστίχα, δίκταμο, γλυκόριζα, μοσχοκάρυδο, εκχύλισμα κανέλλας και γαρύφαλλου, ακόμα και ρακή με θυμαρίσιο μέλι. Είναι, σε κάθε περίπτωση, ένα απολαυστικό long drink που αναδεικνύει μέσα από μια κοκτέιλ μίξη το ποτό της αρεσκείας σας.

aperitivo small