Η λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2018 είναι εδώ με την Osteria Fransescana του Massimo Bottura να φιγουράρει στην κορυφή για δεύτερη φορά.
Δύο είναι τα βραβεία που κάθε σεφ ονειρεύεται να αποκτήσει . Το πρώτο να μπει στην λίστα του οδηγού Michelin και να αποκτήσει τα πολυπόθητα αστέρια του και το δεύτερο μια θέση στα World’s 50 Best Restaurants, τα «Όσκαρ» της γαστρονομίας. Από το 2002 ο θεσμός “World’s 50 best restaurants” επιστρατεύει 1000 γευσιγνώστες κάθε χρόνο για να αποτιμήσουν την γαστρονομική αξία των εστιατορίων και να διαλέξουν τα καλύτερα. Από όλα τα εστιατόρια που υπάρχουν στον πλανήτη, μόνο 50 καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και να λάβουν το πολυπόθητο βραβείο.
Από το Μπιλμπάο, την σύγχρονη γαστρονομική μέκκα, σε μια λαμπερή τελετή απονομής ανακοινώθηκαν φέτος τα 50 καλύτερα εστιατόρια. Η “Osteria Fransescana” βρέθηκε για φέτος στην κορυφή της λίστας δίνοντας στον Massimo Bottura τον τίτλο του καλύτερου σεφ στον κόσμο για το 2018. Τίτλο που κατέκτησε και το 2016. Στη δεύτερη θέση φιγουράρουν οι αδελφοί Roca με το καταλανικό “El Celler de Can Roca”, ενώ στην τρίτη ο Mauro Colagreco με το Mirazur. Τέταρτο καλύτερο εστιατόριο το “Elecen Madison Park” της Νέας Υόρκης που πέρυσι είχε κερδίσει την πρώτη θέση. Και η πεντάδα ολοκληρώνεται με τον chef Gaggan Anand από τη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Στις υπόλοιπες θέσεις πρωταγωνιστεί η Ισπανία, η Αγγλία, η Γαλλία αλλά και το Περού.
Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2018
1. Osteria Francescana (Μόντενα, Ιταλία) *best restaurant in Europe*
2. El Celler de Can Roca (Χιρόνα, Ισπανία)
3. Mirazur (Μεντόν, Γαλλία)
4. Eleven Madison Park (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) *best restaurant in North America*
5. Gaggan (Μπανγκόκ) *best restaurant in Asia*
6. Central (Λίμα, Περού) *best restaurant in South America*
7. Maido (Λίμα, Περού)
8. Arpege (Παρίσι, Γαλλία)
9. Mugaritz (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)
10. Asador Etxebarri (Αξπέ, Ισπανία)
11. Quintonil (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)
12. Blue Hill at Stone Barns (Ποκαντίκο Χιλς, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
13. Pujol (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)
14. Steirereck (Βιέννη, Αυστρία)
15. White Rabbit (Μόσχα, Ρωσία)
16. Piazza Duomo (Άλμπα, Ιταλία)
17. Den (Τόκιο, Ιαπωνία) *highest climber*
18. Disfrutar (Βαρκελώνη, Ισπανία) *highest new entry*
19. Geranium (Κοπεγχάγη, Δανία)
20. Attica (Μελβούρνη, Αυστραλία)
21. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Παρίσι, Γαλλία)
22. Narisawa (Τόκιο, Ιαπωνία)
23. Le Calandre (Ρουμπάνο, Ιταλία)
24. Ultraviolet (Σανγκάη, Κίνα)
25. Cosme (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
26. Le Bernardin (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
27. Boragó (Σαντιάγο, Χιλή)
28. Odette (Σινγκαπούρη) *new entry*
29. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Παρίσι, Γαλλία)
30. D.O.M. (Σάο Πάολο, Βραζιλία)
31. Arzak (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)
32. Tickets (Βαρκελώνη, Ισπανία)
33. The Clove Club (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)
34. Alinea (Σικάγο, ΗΠΑ)
35. Maaemo (Όσλο, Νορβηγία) *new entry*
36. Reale (Καστέλ ντι Σάνγκρο, Ιταλία)
37. Restaurant Tim Raue (Βερολίνο, Γερμανία)
38. Lyle’s (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο) *new entry*
39. Astrid y Gastón (Λίμα, Περού)
40. Septime (Παρίσι, Γαλλία)
41. Nihonryori RyuGin (Τόκιο, Ιαπωνία)
42. Ledbury (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)
43. Azurmendi (Λαραμπετσού, Ισπανία) *sustainable restaurant award*
44. Mikla (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία) *new entry*
45. Dinner by Heston Blumenthal (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)
46. Saison (Σαν Φρανσίσκο)
47. Schloss Schauenstein (Φυρστενάου, Ελβετία) *new entry*
48. Hiša Franko (Κομπαρίντ, Σλοβενία) *new entry*
49. Nahm (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη) *Asia’s best restaurant*
50. Test Kitchen (Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική) *Africa’s best restaurant*