Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί;

27 Νοεμβρίου 2017

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, εντός του 2017 προανήγγειλε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις της επιβολής του ΕΦΚ αλλά και ο δυσάρεστος τρόπος με τον οποίο έχει επιδράσει η αναμονή κατάργησής του στην κατανάλωση κρασιού τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υπάρξει ένα από τα βασικότερα ζητήματα στην ελληνική επικαιρότητα.

Την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, εντός του 2017 προανήγγειλε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου.
Την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, εντός του 2017 προανήγγειλε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Η είσοδος του ΕΦΚ στην τομέα του κρασιού οδήγησε στην αύξηση της παραοικονομίας και στη δημιουργία δύο ειδών επιχειρήσεων τις νόμιμες και εκείνες που φοροδιαφεύγουν. Η εν λόγω πρακτική πέρα από τον περιορισμό των φορολογικών εσόδων έχει πλήξει ιδιαίτερα τα νόμιμα και ακόμα περισσότερο τα συνεταιριστικά οινοποιία. Μάλιστα η μείωση των φορολογικών εσόδων είναι τόσο σημαντική που οδήγησε και στις σκέψεις κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί. Ύστερα από τη κυβερνητική δέσμευση που σημειώθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 2017 για την επανεξέταση του φόρου, πριν από λίγες ημέρες την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, εντός του 2017 προανήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Βασίλη Πάικο.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία, που όπως τόνισε, έχουν στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών αγροτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε: «Είναι εύκολη η συνεννόηση όταν προσφέρεις κάποιο αντίμετρο. Στον αγροτικό χώρο έχουμε δυνατότητες, δεν είναι όμως ακόμη η ώρα να ειπωθούν. Τα ελληνικά κρασιά, ένας χώρος με εξαιρετική παρουσία σε διεθνές επίπεδο, έχουν ήδη ξεπεράσει πολλά ευρωπαικά σε ποιότητα, αλλά και όσον αφορά την είσοδό τους σε ξένες αγορές. Αυτό συνδυάζεται και με κίνητρα προώθησης του κρασιού που δίνουμε η Κομισόν και εμείς, μέσω ειδικού προγράμματος».

Πηγή: http://www.athina984.gr