Ποιες είναι οι νέες τάσεις διατροφής

1 Νοεμβρίου 2017

Όπως πολύ καλά μαντέψατε οι νέες τάσεις διατροφής είναι υγιεινές, «πράσινες» και οδηγούν όλο και πιο ξεκάθαρα στο clean eating. Η υποψία σας, μάλιστα, επιβεβαιώθηκε από την έρευνα της βρετανική εφημερίδα Independent, η οποία κατέγραψε τις νέες τάσεις διατροφής.

Clean eating
Όσοι έχετε λογαριασμό στο Instagram δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε δει τα αμέτρητα posts με το γνώριμο πλέον hashtag #cleaneating. Το clean eating ή αλλιώς «καθαρή» διατροφή στοχεύει στην απομάκρυνση των βλαβερών τοξινών από τον οργανισμό μας προάγοντας την υγεία και την ευημερία. Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο αποκλεισμός των επεξεργασμένων τροφών από το διατροφολόγιό μας. Ποιες είναι όμως οι «επεξεργασμένες τροφές»; Σύμφωνα με τη «βίβλο» του clean eating, με τον όρο «επεξεργασμένες τροφές» εννοούμε όλες τις τροφές οι οποίες είτε έχουν παρασκευαστεί σε εργαστήρια, είτε έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία στη διάρκεια του μαγειρέματος. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι το junk food μόλις βγήκε από τη λίστα! Επιπλέον, το clean eating μας εμπνέει να αναζητήσουμε την προσωπική μας ισορροπία, διεκδικώντας χρόνο μέσα στη μέρα για να τρώμε πιο αργά και προσεχτικά. Έτσι, όταν τρώμε πιο αργά, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ότι χόρτασε, διευκολύνεται η πέψη και δεν τρώμε από λαιμαργία.

I am a Vegetarian
Δίνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης τους στα λαχανικά και όχι μόνο, οι απανταχού vegetarians μας θέτουν τα εξής ερωτήματα: Μήπως η παραγωγή κρέατος επηρεάζει το περιβάλλον; Είναι δυνατόν ολόκληρος ο πλανήτης να πρέπει να ταϊστεί με κρέας; Πώς θα νιώθατε αν γνωρίζατε ότι αυτό που καταναλώνετε δεν προήλθε από τη θανάτωση ενός ζώου; Επιπλέον, εκτός από τα αμέτρητα ηθικά και όχι μόνο ερωτήματα που θέτουν οι vegetarians, μπορείτε απλά να απολαύσετε εξαιρετικά gourmet πιάτα που προέρχονται από τα ευέλικτα, υγιεινά και γευστικά λαχανικά.

Vegans
Εκεί που μέχρι πρότινος οι vegans θεωρούνται εκκεντρικοί και attention seekers, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να πάρουν και εκείνοι τη θέση που τους αξίζει στις διατροφικές τάσεις. Δεν χρειάζεται να τίποτα περισσότερο, από το να δείτε μόνο πόσα νέα vegan εστιατόρια έχουν ανοίξει αλλά και πόσες vegan συνταγές έχουν δημιουργηθεί.

Κρέας
Στο πλαίσιο ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με τις νέες τάσεις διατροφής να εδραιώνονται στον παγκόσμιο διατροφικό χάρτη, παρατηρούμε ότι το κρέας ναι μεν παραμένει στη διατροφή μας, όμως η ποσότητά του μειώνεται και στο πιάτο μας κυριαρχούν λαχανικά, ζυμαρικά ή ψευδοδημητριακά όπως η κινόα. Πλέον, κάνουμε focus όχι τόσο στην ποσότητα του κρέατος όσο στην ποιότητα του.

  Η αποφυγή της σπατάλης των τρόφιμων αποτελεί μείζον θέμα στις νέες τάσεις διατροφής
Η αποφυγή της σπατάλης των τρόφιμων αποτελεί μείζον θέμα στις νέες τάσεις διατροφής

Όχι στη σπατάλη των τροφίμων
Οι καμπάνιες ενάντια στη σπατάλη των τροφίμων τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο καλά κρατούν. Η σπατάλη των τροφίμων δεν επιβαρύνει μόνο το πορτοφόλι μας αλλά βλάπτει ανυπολόγιστα και το περιβάλλον. Γνωρίζατε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το 1/4 της τροφής που παράγεται καταλήγει στα σκουπίδια πριν ακόμη καταναλωθεί; Ενδεικτικά, κάθε χρόνο, το 40% της διαθέσιμης τροφής στις ΗΠΑ, πετιέται σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού PLOS One.