Πρέβεζα: η βασίλισσα του Αμβρακικού

17 Οκτωβρίου 2017

Βρέχεται από τις τρεις πλευρές της θυμίζοντας σε όλα της νησί καθώς η Πρέβεζα είναι χτισμένη σε μία χερσόνησο στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου γεμάτη κάστρα και μύθους.

Πρόκειται για μία από τις πιο πρόσφατα ιδρυμένες πόλεις, αφού η ιστορία της ξεκινάει με την καταστροφή της κοντινής Νικόπολης τον 11ο αι. από τους Βούλγαρους. Έκτοτε η κομβική της θέση στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου έκανε την Πρέβεζα μήλο της Έριδος για πολλούς κατακτητές.

Για την ετυμολογία του ονόματός της έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες με τη δημοφιλέστερη να ανάγει τη ρίζα της στη σλαβική λέξη prevozb η οποία σημαίνει «πέρασμα». Ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή δείχνουν ότι είχε κατοικηθεί από την προϊστορία ενώ εδώ στο Νεοχώρι το 1995 ανακαλύφθηκε από Τσέχους ερευνητές μηριαίο οστό μαμούθ!

Η Αρχαία Νικόπολη είναι επισκέψιμη
Η Αρχαία Νικόπολη είναι επισκέψιμη

Η περιοχή γνώρισε μεγάλη άνθιση μετά τη ναυμαχία στο Άκτιο το 31 π.Χ. όπου ο Οκταβιανός Αύγουστος νίκησε και κατέστρεψε τον Μάρκο Αντώνιο. Η νίκη του οδήγησε και στην ίδρυση της Νικόπολης η οποία κυριαρχούσε μέχρι τον 11ο αι. στα γεγονότα της περιοχής. Πλέον στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής διασώζονται τα Ρωμαϊκά τείχη, το θέατρο, το ωδείο, το υδραγωγείο αλλά και το μνημείο του Αυγούστου.

Η Πρέβεζα είναι χτισμένη σε μία χερσόνησο στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της Ελλάδας
Η Πρέβεζα ξεπροβάλλει στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου, ενός από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της Ελλάδας

Η ατέλειωτη παραλία της πόλης είναι σίγουρα ένα από τα δυνατά της σημεία και εκείνο που κερδίζει τον επισκέπτη της από την πρώτη στιγμή. Στα νότια της πόλης βρίσκεται η κοσμοπολίτικη Κυανή Ακτή με τα καφέ και την περατζάδα. Περίπου 2 χλμ δυτικά βρίσκεται ο Παντοκράτορας προσφυγικός οικισμός το κάστρο του οποίου είχε κτιστεί το 1807 από τον Αλή Πασά. Το μεγαλύτερο κάστρο από όσα διασώζονται στην πόλη είναι το κάστρο του Αγίου Ανδρέα γνωστό και ως Ιτς Καλέ. Το κάστρο κατασκευάστηκε σε τρείς διαφορετικές χρονικές περιόδους ξεκινώντας από τους Οθωμανούς το 1702 περνώντας στους Ενετούς το 1717 και ολοκληρώθηκε από τους Οθωμανούς το 1808. Ανάμεσα σε αυτό και στο κάστρο του Παντοκράτορα βρίσκεται το κάστρο του Αγίου Γεωργίου κοντά στην Κυανή Ακτή. Το αρχικό του όνομα ήταν Γενί Καλέ ενώ σε αυτό το σημείο υπήρχε, πριν την κατασκευή του το 1807 από τον Αλή Πασά, ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Ένα ακόμα κάστρο της πόλης στη θέση Παλιοσάραγα είναι αυτό της Μπούκας η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τον 15ο αι. από τους Τούρκους και ολοκληρώθηκε τον 16ο από τους Βενετούς. Κατεδαφίστηκε το 1699 από τους Ενετούς και στο σημείο έχτισε ο Αλή Πασάς μετέπειτα ανάκτορο.

Τοπικά προϊόντα

Με τον υγρότοπο του Αμβρακικού, τις λιμνοθάλασσες Λογαρού – Τσουκαλιό, Ροδιά, Μάζωμα και τον όρμο της Κόπραινας είναι λογικό ορισμένα από τα πιο φημισμένα προϊόντα του τόπου να προέρχονται κατευθείαν από τη θάλασσα! Φημισμένο λοιπόν είναι το Αυγοτάραχο Αμβρακικού με την ιδιαίτερη γεύση του, η γαρίδα και η σαρδέλα που έχει και την γιορτή της τον Αύγουστο. Ελληνικός τόπος χωρίς το δικό του ελαιόλαδο είναι δύσκολο να βρεθεί και η Πρέβεζα λοιπόν έχει τους δικούς της παραγωγικούς ελαιώνες από τους οποίους φτιάχνονται διάφοροι τύποι εξαιρετικού ελαιόλαδου. Στις πιο ορεινές περιοχές καλλιεργούνται τα αμπέλια δίνοντας εξαιρετική παραγωγή και πρώτη ύλη για ούζο και τσίπουρο με ξεχωριστή την γιορτή του τσίπουρου στο χωριό Κρυοπηγή. Το τσίπουρο συνδυάζεται με ένα άλλο τοπικό προϊόν τα κράνα δίνοντας την κρανάδα. Παραδοσιακά ζυμαρικά και γλυκά συμπληρώνουν την βεντάλια των προϊόντων της περιοχής.