Επιστροφή στο γραφείο ή επιστροφή στα θρανία σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουμε υπάρχουν ορισμένες τροφές που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις απαιτήσεις του Σεπτέμβρη αφού δυναμώνουν το μυαλό και τη σκέψη.
Η φροντίδα του εγκεφάλου μας περνάει και από τη διατροφή μας, αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες ανά τον κόσμο οι οποίοι μέσα από τις έρευνές τους έχουν αποδείξει τα ευεργετικά οφέλη που μπορούν να έχουν ορισμένες τροφές σε αυτό το σημαντικό όργανο του σώματός μας. Λόγω της θέσης της χώρας μας έχουμε την τύχη πολλές από αυτές τις τροφές να υπάρχουν εύκολα διαθέσιμες και να εντάσσονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Ελαιόλαδο
Η πλούσια σύστασή του περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα λιπαρά και θεωρείται πως καθυστερεί την γήρανση του εγκεφάλου. Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τέμπλ η οποία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά και στην επιθεώρηση «Annals of Clinical and Transational Neurology» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και της ικανότητας εκμάθησης ενώ βοηθά στον περιορισμό των βλαβών στον εγκέφαλο, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τομάτες
Χάρη στην περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο θεωρείται μία πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύουν τον οργανισμό μας από ασθένειες όπως ο καρκίνος. Επιπλέον περιέχει βιταμίνη Β6, Ε, β-καροτένιο, φολικό οξύ και μαγνήσιο που βοηθούν τον εγκέφαλό μας να διατηρήσει τη νεότητά του. Μάλιστα όταν μαγειρεύονται ελαφρώς με την προσθήκη ελαιόλαδου έχουμε μεγαλύτερη απελευθέρωση λυκοπένιο και μεγαλύτερο ώφελος.
Λιπαρά ψάρια
Η Μεσόγειος εξακολουθεί, παρά τη σημαντική μείωση των αλιεύσιμων αποθεμάτων, να είναι ένας παράδεισος για λιπαρά ψάρια και θαλασσινά πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο λόγος λοιπόν που επιλέγουμε να καταναλώσουμε ψάρια για το καλό του εγκεφάλου μας είναι ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα θρέφουν το συγκεκριμένο όργανο βελτιώνοντας μάλιστα σε σημαντικό βαθμό τη μνήμη. Πρόκειται για μία τροφή η οποία σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες προτείνεται για μείωση της πιθανότητας εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Φασόλια
Βρισκόμαστε σε μία χώρα διάσημη ανά περιοχές για τα φασόλια της συνεπώς είμαστε τυχεροί αφού πρόκειται για μία τροφή πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες. Η ικανότητά τους να απελευθερώνουν τη γλυκόζη που περιέχουν σε αργό και σταθερό ρυθμό τα καθιστά πολύτιμα αφού με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τις ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες.
Ξηροί καρποί
Το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και βιταμίνη Ε η οποία είναι πολύτιμη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Από τις πολλές προτάσεις που υπάρχουν διαθέσιμες προτιμούμε και επιλέγουμε ωμά και ανάλατα φουντούκια, αμύγδαλα και καρύδια.
Ρόδι
Ο πολύτιμος καρπός της φύσης διαθέτει υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Κ, C, E, σεληνίου, σίδηρου και καλίου. Οι αντιοξειδωτικές τους ουσίες πέρα από τα συνολικά οφέλη για τον οργανισμό μας βοηθούν ιδιαίτερα στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και δρουν ενάντια στη γήρανση. Θεωρείται ένα σημαντικό φρούτο στην πρόληψη του Alzheimer.
Βατόμουρα
Έχουμε ξαναμιλήσει για την αξία των συγκεκριμένων superfoods. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας προστατεύοντάς τον μεταξύ άλλων και από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.