Green Pork: Το ελληνικό «πράσινο» χοιρινό κρέας

11 Σεπτεμβρίου 2017

Κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος -«Πράσινο Χοιρινό Κρέας- Green Pork»- ενός από τα σημαντικότερα ερευνητικά έργα που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ.

Το άριστο ερευνητικό έργο «Πράσινο Χοιρινό Κρέας-Green Pork» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος συνεργασίας «Ελλάδα – Κίνα» κατά την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-13 έπειτα από την αξιολόγηση και ακολούθως χρηματοδότησή του από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η υλοποίησή του είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή χοιρείου κρέατος το οποίο διέθετε βελτιωμένη χημική σύσταση, πρόσθετα επιθυμητά χαρακτηριστικά για τον άνθρωπο αλλά και επιπλέον μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για τη διατροφή των χοίρων χρησιμοποιήθηκαν εγχώριες πρωτεϊνούχες ζωοτροφές και φυσικές πρόσθετες ύλες ζωοτροφών όπως είναι τα αιθέρια έλαια όπως αυτό της ελληνικής ρίγανης, τα αρωματικά φυτά, τα προβιοτικά κ.α. ενώ κατά τη διάρκεια της παραγωγής το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν εντελώς διαφορετικό από το βιομηχανικό πρότυπο της Ευρώπης.

Η παρουσίαση και προβολή του προγράμματος «Πράσινο Χοιρινό Κρέας- Green Pork» θα γίνει στο πλαίσιο της ΔΕΘ (9-14/09)
Η παρουσίαση και προβολή του προγράμματος «Πράσινο Χοιρινό Κρέας- Green Pork» θα γίνει στο πλαίσιο της ΔΕΘ (9-14/09)

Ως βασικός ερευνητικός εταίρος του προγράμματος λειτούργησε το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων – Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου με υπεύθυνο τον καθηγητή Γιάννη Σκούφο, ενώ το συντονισμό του έργου ανέλαβε η Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου με υπεύθυνο τον Πρόεδρό της κ. Νικόλαο Παπαγιάννη. Εθνικός ερευνητικός εταίρος ήταν επίσης Το Εργαστήριο Διατροφής της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Παναγιώτα Φλώρου-Πανέρη λειτούργησε ως εθνικός ερευνητικός εταίρος, ενώ τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ανέλαβε το ΕΚΕΤΑ-ΙΕΤΕ Θεσσαλίας με υπεύθυνο τον ερευνητή κ. Θωμά Μπαρτζάνα. Όσον αφορά στη συμμετοχή της Κίνας, μέρος έλαβε η Κτηνιατρική Σχολή του Αγροτικού Πανεπιστήμιου Huazhong της πόλης Wuhan, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Peng Jian.

Η παρουσίαση και προβολή του προγράμματος «Πράσινο Χοιρινό Κρέας- Green Pork» θα γίνει στο πλαίσιο της ΔΕΘ (9-14/09) μέσα από ειδικό χώρο που έχει διατεθεί στο περίπτερο της Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στις 10/09 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του έργου στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης που θα γίνει προς τιμή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (τιμώμενη χώρα της 82ης ΔΕΘ), θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση και στους Κινέζους επισήμους προσκεκλημένους.

Μάθετε περισσότερα στο http://greenpork.gr/