Πρωινό ξύπνημα για καλύτερη διατροφή

8 Σεπτεμβρίου 2017

Νέα έρευνα από την Φινλανδία συνδέει το πρωινό ξύπνημα με την καλύτερη διατροφή.

Μία νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity» έρχεται για να συνδέσει το πρωινό ξύπνημα με τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας με επικεφαλής τον Mirkka Maukonen. Οι ερευνητές ζήτησαν από 1854 άτομα ηλικίας 25 έως και 74 ετών να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια το οποία αφορούσαν σε προβλήματα υγείας που ενδεχομένως παρουσίαζαν (όπως π.χ. διαβήτης, καρδιακή νόσος), στις διατροφικές τους συνήθειες (τροφές που επιλέγουν και συχνότητα γευμάτων), στον χρονότυπό τους (την ώρα που ξυπνούν και κοιμούνται), στην άθληση κ.α. Η συγκριτική μελέτη των απαντήσεών τους οδήγησε τους επιστήμονες στη διαπίστωση πως εκείνοι που ήταν «πρωινοί τύποι», εκείνη δηλαδή που ξυπνούσαν νωρίτερα είχαν την τάση να επιλέγουν τροφές με λιγότερα σάκχαρα και λιπαρά σε σχέση με εκείνους που ξυπνούσαν και κοιμόντουσαν αργότερα. Η διαφορά γινόταν ακόμα εντονότερη τα Σαββατοκύριακα με τους «απογευματινούς τύπους» να καταναλώνουν ακόμα περισσότερα σάκχαρα και λιπαρά σε ακόμα πιο άστατες ώρες ενώ επέλεγαν τα σνακ δύο φορές περισσότερο από τους «πρωινούς τύπους».

Νέα έρευνα από την Φινλανδία συνδέει το πρωινό ξύπνημα με την καλύτερη διατροφή.
Νέα έρευνα από την Φινλανδία συνδέει το πρωινό ξύπνημα με την καλύτερη διατροφή.

«Οι απογευματινοί τύποι είναι περισσότερο επιρρεπής στο να ζουν ενάντια στον εσωτερικό βιολογικό τους χρόνο. Η κοινωνία μας είναι δομημένη ώστε να ταιριάζει περισσότερο στους πρωινούς τύπους» σχολίασε για τα αποτελέσματα ο επικεφαλής της έρευνας Mirkka Maukonen.

Όσον αφορά στο εάν οι απογευματινοί τύποι έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν και να αλλάξουν τις συνήθειές τους ο Δρ. υποστηρίζει πως είναι πιθανό καθώς: «ο χρονότυπός μας – η εσωτερική μας κλίση για το πότε ξυπνάμε και κοιμόμαστε- επηρεάζεται ισομερώς από τα γονίδια και από το περιβάλλον. Επίσης η επίγνωση του χρονότυπου κάποιου μπορεί να τον ενθαρρύνει στο να δώσει περισσότερη σημασία στον υγιεινό τρόπο ζωής.»