Από φρούτα, λαχανικά ή από τον συνδυασμό και των δύο, ο Φυσικός Χυμός αποτελεί την πιο συμπυκνωμένη μορφή της δύναμης της φύσης.
Αν κανείς αναζητήσει την ιστορία των φυσικών χυμών θα ανακαλύψει πως αυτή χάνεται στο βάθος των χιλιετιών αφού η εξαγωγή του χυμού από τα φρούτα μέσω της πίεσης είναι κάτι για το οποίο υπάρχουν μαρτυρίες τουλάχιστον από το 8.000 π.Χ.. Μπορεί αυτές να συνάδουν με την παραγωγή κρασιού ωστόσο ο χυμός των σταφυλιών, του ροδιού και των μούρων δεν ήταν ασυνήθιστος.
Η εξέλιξη του ανθρώπου έφερε κάτω από την πίεση των πρώτων μηχανημάτων τα εσπεριδοειδή για την εξαγωγή του χυμού τους. Σκοπός της εξαγωγής του χυμού ήταν για να μπορέσουν τα φρούτα αρχικά να καταναλωθούν από τα παιδιά και από άλλες ομάδες που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα καταναλώσουν. Από τα εσπεριδοειδή τα πρώτα που χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά για την εξαγωγή χυμού ήταν τα λεμόνια τον 16ο αι. στην Ιταλία και ακολούθησαν τα πορτοκάλια τον 17ο αι..
Το βασικό πρόβλημα ωστόσο που υπήρχε με τους φυσικούς χυμούς ήταν πως αν δεν καταναλώνονταν άμεσα τότε ξεκίναγε η ζύμωση με αποτέλεσμα να έχουμε πιο ξινά ποτά και αλκοολούχα. Τη λύση έδωσε ένας οδοντίατρος το 1869 εν ονόματι Thomas B. Welch ο οποίος ανέπτυξε μία μέθοδο παστερίωσης η οποία επέτρεπε την αποθήκευση του χυμού χωρίς αυτός να μεταλλάσσεται σε αλκοόλ. Ο πρώτος αποχυμωτής υδραυλικής πίεσης ο οποίος δημιούργησε τη μεγάλη παράδοση των αποχυμωτών εφευρέθηκε το 1930 από τον Βρετανό επιχειρηματία και υπέρμαχο της υγιεινής διατροφής Δρ Norman Walker, το μοντέλο έφερε την ονομασία Norwalk Hydraulic Press Juicer και η παράδοση Norwalk συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Χυμοί φρούτων και χυμοί λαχανικών
Γενικότερα οι φυσικοί χυμοί είναι μία καλή εναλλακτική ενός γεύματος και μπορούν να αντικαταστήσουν επιτυχώς την ημερήσια πρόσληψη φρούτων ή λαχανικών σε ορισμένες περιπτώσεις. Θεωρείται περιττό να διευκρινίσουμε ότι οι 100% φυσικοί χυμοί είναι οι καλύτεροι, περισσότερο ωφέλιμοι για τον οργανισμό μας και πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Οι εναλλακτικές επιλογές συνήθως περιέχουν περισσότερε θερμίδες και σάκχαρα λόγω των διαφόρων ενισχυτικών γεύσης, ζάχαρης και λοιπών προσθέτων που περιέχουν. Όσον αφορά λοιπόν στους 100% φυσικούς χυμούς φαίνεται πως οι προερχόμενοι από τα λαχανικά είναι οι περισσότερο διαιτητικοί καθώς περιέχουν πολύ λιγότερους υδατάνθρακες και θερμίδες σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από φρούτα. Από τους διασημότερους χυμούς λαχανικών είναι σίγουρα ο τοματοχυμός, είναι πλούσιος σε λυκοπένιο το οποίο λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό εμφανίζοντας αντικαρκινικές ιδιότητες. Ο Χυμός σέλινου είναι ιδανικός για την αναπλήρωση του οργανισμού σε ηλεκτρολύτες ειδικά μετά από έντονη άθληση ενώ από την άλλη πλευρά το αγγούρι είναι εξίσου ενυδατικό αλλά και διουρητικό βοηθώντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Λαχανικά όπως το καρότο και το παντζάρι είναι πολύ δυναμωτικά αλλά θα πρέπει να επιλέγονται σε συνδυασμό με άλλα όπως το αγγούρι για αποφυγή παρενεργειών όπως η ζάλη.
Από τις κορυφαίες επιλογές σε επίπεδο χυμών φρούτων είναι σίγουρα ο χυμός ρόδι ο οποίος έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες ενώ εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση της κακής χοληστερίνης (LDL). Σημαντική αντιοξειδωτική δράση εμφανίζουν και οι σκουρόχρωμοι χυμοί μούρων ενώ ως γνωστόν ο φυσικός χυμός πορτοκάλι είναι πλούσιος σε βιταμίνη C.
Η καλύτερη ώρα για χυμό
Ανάλογα με τις δραστηριότητες που έχουμε μέσα στη μέρα μπορούμε και να επιλέξουμε την καταλληλότερη ώρα για να καταναλώσουμε το φυσικό χυμό μας. Το πρωί ένας φυσικός χυμός θα ξυπνήσει το σώμα μας υπάρχει όμως ένα ενδεχόμενο να μας πειράξουν τα όξινα συνεπώς είναι προτιμότερο να τον συνδυάζουμε με λίγη πρωτεΐνη φτιάχνοντας ένα απολαυστικό smoothie. Ο Χυμός μπορεί να μας δώσει ενέργεια πριν από την άθληση ή να αναπληρώσει τα χαμένα υγρά του οργανισμού μετά από αυτήν είναι ωστόσο ιδανική επιλογή ως ενδιάμεσο σνακ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέχουμε η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο γιατί η υπερβολή μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες.