Αθώο το τυρί!

19 Μαΐου 2017

Πρόσφατη μελέτη επιστημόνων κατέληξε στο ότι είναι πολύ πιθανό το τυρί και το γιαούρτι να μην αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το πόρισμα της έρευνας έρχεται σε αντίθεση με τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα ότι δηλαδή τα γαλακτοκομικά μπορούν να είναι επιζήμια για την υγεία μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά. Τώρα όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία «λανθασμένη πεποίθηση».

Η διεθνής ομάδα των ερευνητών μελέτησε περισσότερες από 29 προηγούμενες μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί για την επίδραση των γαλακτοκομικών στην λειτουργία της καρδιάς. Οι μελέτες αφορούσαν σε δεδομένα τα οποία είχαν συλλεχθεί από 938.465 άτομα και είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 35 χρόνια. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είτε δεν υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση είτε η επίδρασή τους είναι απλά ουδέτερη.

Αθώο το τυρί!
Αθώο το τυρί!

Ο Ίαν Γκίβενς, καθηγητής διατροφικής αλυσίδας του Reading University και μέλος της ερευνητικής ομάδας αναφέρει σχετικά: «Τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν αρκετές δημοσιεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου ενισχύοντας την άποψη του κοινού ότι όντως αυξάνουν τον κίνδυνο, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει.»

Η βασική θέση των συμμετεχόντων επιστημόνων αποτυπώνεται ως: «Δεν βρέθηκαν συνδέσεις για το σύνολο των γαλακτοκομικών και του γάλακτος (σ.σ. υψηλών/χαμηλών λιπαρών) με θανατηφόρα αποτελέσματα στον άνθρωπο, CHD ή CVD. Αντιθέτως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση ενδέχεται να μειώνουν ελαφρώς τον κίνδυνο μίας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου».

Η εν λόγω μελέτη χρηματοδοτήθηκε μερικώς από τρεις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις (Global Dairy Platform, Dairy Research Institute και Dairy Australia) ωστόσο αναφέρεται πως δεν είχαν καμία επιρροή ή συμμετοχή σε αυτήν. Το πόρισμα της μελέτης δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology.