ΚΠΙΣΝ: Εκπαίδευση στην βιολογική καλλιέργεια και την κηπουρική

24 Απριλίου 2017

Το ΚΠΙΣΝ διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για ενήλικες και παιδιά για την βιολογική καλλιέργεια και την κηπουρική!

Γνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και θέλοντας να στρέψει το ενδιαφέρον στο περιβάλλον το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει με μεγάλη συχνότητα εκδηλώσεις οι οποίες απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Μείνετε συντονισμένοι και ανακαλύψτε εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στα δικά σας ενδιαφέροντα! Εμείς σας παραθέτουμε τις εκδηλώσεις που πλησιάζουν.

Κυριακή 23/04 (11.00-12.30)
Οι Κηπουροί του Πάρκου
Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από την Σταυρούλα Κατσογιάννη, ΓεωπόνοΑρχιτέκτονα τοπίου Msc στον Λαχανόκηπο. Απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 9 ετών και υπάρχει ο περιορισμός των 15 συμμετοχών προκειμένου η εκπαίδευση να είναι αποτελεσματικότερη. Οι μικροί κηπουροί το Πάρκου ανακαλύπτουν τη φύση της Άνοιξης αναζητώντας τα λουλούδια της εποχής, παρατηρώντας τα εκκολαπτόμενα έντομα ενώ μαθαίνουν για τη ζωή και τη σημασία της μέλισσας. Παράλληλα φροντίζουν, συλλέγουν και γεύονται ώριμα λαχανικά από τον Λαχανόκηπο μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης, παιχνιδιού και ανακάλυψης του Πάρκου.
Επόμενη ημερομηνία 30/04.

ΚΠΙΣΝ: Οι Κηπουροί του Πάρκου
ΚΠΙΣΝ: Οι Κηπουροί του Πάρκου

Δευτέρα 24/04 (18.30-20.30)
Βιολογική γεωργία και ασφάλεια τροφίμων… απ’ το χωράφι στο ράφι
Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης η οποία λαμβάνει χώρα στον Πύργο Βιβλίων έχουν ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Γεωπόνος MSc – Σύμβουλος βιολογικής γεωργίας και ο Γιάννης Κωνσταντόπουλος, Σύμβουλος βιολογικής γεωργίας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν τι είναι τα βιολογικά προϊόντα, τον τρόπο παραγωγή τους αλλά και το κατά πόσο είναι ασφαλή. Κατά τη διάρκεια της κάθε διάλεξης οι συμμετέχοντες θα μάθουν τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, θα ενημερωθούν για τους κανόνες παραγωγής των προϊόντων της καθώς και για τους ελέγχους που γίνονται αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διακρίνονται στο ράφι τα βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις προδιαγραφές και τα συστήματα παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζονται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στη διατροφή, θα γίνει μία εξήγηση του HACCP (ανάλυση επικινδυνότητας – κρίσιμα σημεία ελέγχου) αλλά και μία γενικότερη συζήτηση για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και την ασφάλεια του καταναλωτή.

ΚΠΙΣΝ: Βιολογική γεωργία και ασφάλεια τροφίμων... απ' το χωράφι στο ράφι
ΚΠΙΣΝ: Βιολογική γεωργία και ασφάλεια τροφίμων… απ’ το χωράφι στο ράφι

Τετάρτη 26/04 (18.30-20.30)
Κηπουρική για ενήλικες
Το εν λόγω πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ απευθύνεται σε αρχάριους και ο υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του είναι ο Αντρέας Μπαρμπούτσης, γεωπόνοςαρχιτέκτων τοπίου. Το κάθε μάθημα κηπουρικής προσφέρει πρακτικές συμβουλές για την καλλιέργεια λαχανικών, αρωματικών φυτών που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα αλλά και συνηθισμένων καλλωπιστικών φυτών που επιλέγονται για τον κήπο, τη βεράντα ή το εσωτερικό του σπιτιού. Κατά τη διάρκειά τους παρουσιάζονται οι στοιχειώδεις αρχές σχεδιασμού του κήπου, τα κριτήρια επιλογής φυτών και υλικών, οι οδηγίες εγκατάστασης και συντήρησης των φυτών, ενώ αναλύονται τα συνηθέστερα προβλήματα και οι οικολογικοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να επιλυθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΚΠΙΣΝ, επισκεφθείτε το: https://www.snfcc.org/visitors-center/events/