Χρήσιμο ή… μάταιο, το Wine Trivia είναι εδώ για να«ακονίσει» λίγο τις γνώσεις σας στο αγαπημένο σας κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από το κρασί! Γνωρίζατε ότι…
- Η «τυφλή» γευσιγνωσία κρασιού του 1976 στο Παρίσι –«Judgment of Paris»– έφερε αντιμέτωπα τα μεγαλύτερα γαλλικά crus με τα καλιφορνέζικα κρασιά! Μέσα από αυτή την ιστορική αναμέτρηση, νικήτρια αναδείχθηκε η Καλιφόρνια με ένα Cabernet Sauvignon της Stag’s Leap Wine Cellars και ένα Chardonnay του Chateau Montelana. Έτσι, η περίφημη Napa Valley απέσπασε τον τίτλο του απόλυτου οινικού προορισμού και η αμερικανική οινοπαραγωγή έπλευσε σε διεθνή ύδατα. Όσο για τον μοναδικό δημοσιογράφο που ήταν παρών στην εκδήλωση; Ο George M. Taber, ανταποκριτής του «Time» μπήκε στη μαύρη λίστα από τους Παριζιάνους επειδή δημοσιοποίησε το όχι και τόσο κολακευτικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης…

- Το Tastevin είναι μία μικρή κούπα δοκιμής κρασιού -που συνήθως φέρει και αλυσίδα- την οποία χρησιμοποιούσαν οι οινοποιοί της Βουργουνδίας για να μπορέσουν να κρίνουν τη σαφήνεια και το χρώμα του κρασιού.

- Για να γίνει ένα μπουκάλι κρασί (750 ml) χρειάζονται κατά μέσο όρο 11 κιλά σταφύλι. Επιπλέον, ένα ποτήρι κρασί«περιέχει» περίπου 75 σταφύλια!
- Τα κρασιά συσκευάζονται σε κασόνια των 12 μποτιλιών.
- Το άρωμα και η γεύση της βανίλιας σε ένα κρασί προκύπτει όταν αυτό παλαιώνει μέσα σε νεότερα δρύινα βαρέλια.
- Το τιρμπουσόν (γαλλ.: tire-bouchon, «τραβώ-πώμα») ανακαλύφθηκε το πρώτο μισό του 17ου αιώνα από οπλοποιούς στο Σίτι του Λονδίνου για τους αριστοκράτες της εποχής.
Το γνωστό σε όλους tire-boushon
- Ανά τον κόσμο υπάρχουν περισσότερες από 10.000 ποικιλίες σταφυλιού για οινοπαραγωγή.
- Ένα βαρέλι κρασιού περιέχει περίπου 227 λίτρα.
Κάθε βαρέλι και μία ιστορία…
- Παρότι στην ιστορία εντοπίζουμε αναφορές στην κατανάλωση του κρασιού ήδη από την Κίνα περί το 7.000 π.Χ. το αρχαιότερο οινοποιείο ανακαλύφθηκε στην Αρμενία και χρονολογείται το 4.100 π.Χ.
- Η υψηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση κρασιού σύμφωνα με το Wine Institute σημειώνεται στο Βατικανό με τον κάθε πολίτη να καταναλώνει περίπου 74 λίτρα το χρόνο!
- Απαιτούνται τρία είδη σταφυλιού για να παραχθεί σαμπάνια. Δύο κόκκινα (Pinot Noir και Pinot Meunier) και ένα λευκό (Chardonnay).
- Το αρχαιότερο μπουκάλι κρασί ανακαλύφθηκε το 1867 σε μία πόλη κοντά στο Speyer της Γερμανίας θαμμένο σε ένα τάφο Ρωμαίου ευγενούς και χρονολογείται το 325 π. Χ..