The DeliFair Team
26 Δεκεμβρίου 2017
Χρήσιμο ή… μάταιο, το Wine Trivia είναι εδώ για να«ακονίσει» λίγο τις γνώσεις σας στο αγαπημένο σας κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από το κρασί! Γνωρίζατε ότι…
- Η «τυφλή» γευσιγνωσία κρασιού του 1976 στο Παρίσι –«Judgment of Paris»– έφερε αντιμέτωπα τα μεγαλύτερα γαλλικά crus με τα καλιφορνέζικα κρασιά! Μέσα από αυτή την ιστορική αναμέτρηση, νικήτρια αναδείχθηκε η Καλιφόρνια με ένα Cabernet Sauvignon της Stag’s Leap Wine Cellars και ένα Chardonnay του Chateau Montelana. Έτσι, η περίφημη Napa Valley απέσπασε τον τίτλο του απόλυτου οινικού προορισμού και η αμερικανική οινοπαραγωγή έπλευσε σε διεθνή ύδατα. Όσο για τον μοναδικό δημοσιογράφο που ήταν παρών στην εκδήλωση; Ο George M. Taber, ανταποκριτής του «Time» μπήκε στη μαύρη λίστα από τους Παριζιάνους επειδή δημοσιοποίησε το όχι και τόσο κολακευτικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης…
- Το Tastevin είναι μία μικρή κούπα δοκιμής κρασιού -που συνήθως φέρει και αλυσίδα- την οποία χρησιμοποιούσαν οι οινοποιοί της Βουργουνδίας για να μπορέσουν να κρίνουν τη σαφήνεια και το χρώμα του κρασιού.
- Για να γίνει ένα μπουκάλι κρασί (750 ml) χρειάζονται κατά μέσο όρο 11 κιλά σταφύλι. Επιπλέον, ένα ποτήρι κρασί«περιέχει» περίπου 75 σταφύλια!
- Τα κρασιά συσκευάζονται σε κασόνια των 12 μποτιλιών.
- Το άρωμα και η γεύση της βανίλιας σε ένα κρασί προκύπτει όταν αυτό παλαιώνει μέσα σε νεότερα δρύινα βαρέλια.
- Το τιρμπουσόν (γαλλ.: tire-bouchon, «τραβώ-πώμα») ανακαλύφθηκε το πρώτο μισό του 17ου αιώνα από οπλοποιούς στο Σίτι του Λονδίνου για τους αριστοκράτες της εποχής.
- Ανά τον κόσμο υπάρχουν περισσότερες από 10.000 ποικιλίες σταφυλιού για οινοπαραγωγή.
- Ένα βαρέλι κρασιού περιέχει περίπου 227 λίτρα.
- Παρότι στην ιστορία εντοπίζουμε αναφορές στην κατανάλωση του κρασιού ήδη από την Κίνα περί το 7.000 π.Χ. το αρχαιότερο οινοποιείο ανακαλύφθηκε στην Αρμενία και χρονολογείται το 4.100 π.Χ.
- Η υψηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση κρασιού σύμφωνα με το Wine Institute σημειώνεται στο Βατικανό με τον κάθε πολίτη να καταναλώνει περίπου 74 λίτρα το χρόνο!
- Απαιτούνται τρία είδη σταφυλιού για να παραχθεί σαμπάνια. Δύο κόκκινα (Pinot Noir και Pinot Meunier) και ένα λευκό (Chardonnay).
- Το αρχαιότερο μπουκάλι κρασί ανακαλύφθηκε το 1867 σε μία πόλη κοντά στο Speyer της Γερμανίας θαμμένο σε ένα τάφο Ρωμαίου ευγενούς και χρονολογείται το 325 π. Χ..