Ο Χρήστος Μαντάς, M.S.c Μηχανικός Βιοσυστημάτων, παρουσιάζει τόσο τις ευεργετικές ιδιότητες όσο και τη νέα πρωτοποριακή προσέγγιση στο γάλα γαϊδούρας που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Μηχανικής Μεταποίησης Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Αμέτρητες αναφορές από αρχαιοτάτων χρόνων έχουν γίνει για το πασίγνωστο γάλα της γαϊδούρας. Μάλιστα, οι Αρχαίοι Έλληνες, το θεωρούσαν άριστη θεραπεία για διάφορες ασθένειες, ενώ οι Ρωμαίοι το εξυμνούσαν ως ποτό πολυτελείας. Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε ως βασικό συστατικό για την ομορφιά της, ενώ ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για όλα τα είδη ασθενειών και παθήσεων.
Ξεκινώντας λοιπόν να αναφέρουμε το γάλα γαϊδούρας έχει αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες τα τελευταία χρόνια. Η σύνθεση του γαϊδουρόγαλου είναι παρόμοια του μητρικού γάλακτος. Από την αρχαιότητα είχαν εντοπισθεί οι θεραπευτικές του ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις, αλλά και η χρήση του ως φυσικό καλλυντικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση σε άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, αλλεργίες και ως προληπτικό μέτρο για μια σειρά από παθήσεις ενηλίκων. Το γάλα γαϊδούρας θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση των παρακάτω παθήσεων: Δερματολογικών παθήσεων, Ξηροδερμία, Ψωρίαση, Ενίσχυση δοντιών και ίασή τους, Πόνοι αρθρώσεων, Άσθμα, Έλκος στομάχου, Πονόλαιμος, Δυσκοιλιότητα, Βήχας κάθε είδους, Εκζέματα και Ακμή.
Το γάλα γαϊδούρας είναι επίσης εξαιρετικό για την αντιγήρανση και την θεραπεία των ρυτίδων. Έχει 60 φορές την βιταμίνη C από το γάλα της αγελάδας. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D & Ε., ενώ αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, ανοσφαιρίνες και γλυκερίνες.
Στο εργαστήριο Μηχανικής Μεταποίησης Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο οποίο είμαι επιστημονικός συνεργάτης εδώ και αρκετά χρόνια, αναπτύξαμε μία καινοτόμα κρυογονική μέθοδο με χρήση μηχανήματος λυοφιλίωσης για τη μετατροπή του πολύτιμου αυτού συστατικού σε σκόνη. Με τη μέθοδο μας, το γάλα αποξηραίνεται σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και πίεσης και η θερμοκρασία διατηρείται χαμηλή έως -60°C. Σε αντίθεση, άλλες βιομηχανικοί μέθοδοι χρησιμοποιούν αέρα μέχρι 200°C (π.χ. spay drying και drum drying), με αποτέλεσμα να καταστρέφουν μεγάλο μέρος των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων.
Η μέθοδος που αναπτύξαμε δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τα χαρακτηριστικά του γάλακτος. Την αναγκαιότητα της επεξεργασίας αυτής, την επαληθεύει η αγορά, καθώς η μέθοδος έχει πατενταριστεί και τα εμπορικά δικαιώματα της τα κατέχει μια ελληνική εταιρεία. Το τελικό προϊόν είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλωθεί ως έχει χωρίς καμία απολύτως μικροβιακής απειλής έναντι αντίστοιχων προϊόντων που κυκλοφορούν.
Επιπλέον, οι χρήσεις του είναι αρκετά διευρυμένες, καθώς είναι απόλυτα ασφαλές να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και σε παιδικές τροφές. Καθώς η τελική του μορφή είναι αφυδατωμένη σκόνη, δεν έχει προβλήματα συντήρησης και μεταφοράς, ενώ έχει διάρκεια ζωής δύο χρόνια σε συνθήκες δωματίο. Η ελληνική σκόνη γαϊδουρογάλακτος εξάγεται ήδη σε δύο χώρες.