Ίος: Μαγευτική περιπλάνηση στο νησί του Ομήρου

31 Οκτωβρίου 2016

Τυλιγμένη σε μια αύρα ελευθερίας, απλότητας και φυσικής υπεροχής, η Ίος ξεχωρίζει στο τοπίο της κυκλαδίτικης ομορφιάς, προσφέροντας στους επισκέπτες της πολύτιμες στιγμές μακριά από τους εξοντωτικούς ρυθμούς της πόλης.

Είναι το νησί των αντιθέσεων με τις χρυσές παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά, την άγρια ομορφιά που σε κυριεύει, τα ασβεστωμένα σπίτια και την παροιμιώδη φιλοξενία των κατοίκων της. Η Ίος ή αλλιώς «Νιος» για τους μυημένους, αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό για όσους γοητεύονται από τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, τις εκλεκτές γεύσεις των τοπικών εδεσμάτων αλλά και -γιατί όχι- από την έντονη νυχτερινή ζωή!

Το νησί που διεκδικεί τα σκήπτρα ταφής του Ομήρου – ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Πλακωτός, βόρεια του νησιού – είναι ένα από τα πιο γραφικά νησιά των Κυκλάδων και αναμφισβήτητα και ένα από τα ομορφότερα του Αιγαίου. Σε αυτόν τον «προικισμένο» τόπο ο επισκέπτης νιώθει «ζωντανός» και συνάμα σίγουρος ότι θα επιστρέψει σύντομα για να γευτεί ξανά τις ομορφιές του. Η Ίος με το ανοιχτό θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου «Οδυσσέας Ελύτης» που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Peter Haupt προς τιμή του κορυφαίου ποιητή, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης «Γιάννη Γαΐτη-Γαβριέλας Σίμωσι» και το Αρχαιολογικό Μουσείο -το οποίο στεγάζεται στο Αμοιραδάκειο Μέγαρο– τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερο το τουριστικό ενδιαφέρον, κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο…

Ίος: Μαγευτική περιπλάνηση στο νησί του Ομήρου
Η εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας

Με παραλίες που σε στέλνουν απευθείας στον παράδεισο και έναν απέραντο ουρανό που δεν επισκιάζεται από καυσαέριο και πολυκατοικίες, ο έρωτας του επισκέπτη με το νησί είναι μοιραίος και κεραυνοβόλος. Σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα ξεπροβάλλει ο Μυλοπότας, μια δημοφιλή παραλία, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, θαλάσσια σπορ και beach bars. Στο Μαγγανάρι βλέπεις την «εξωτική» παραλία του καρτ ποστάλ να «ζωντανεύει» μπροστά σου. Είναι ένας επίγειος παράδεισος που φιλοξενεί συχνά πολυτελή yachts και συγκινεί ακόμη και τον πιο πολυταξιδεμένο επισκέπτη. Πέραν του κοσμικού Μυλοπότα και το εξωτικό Μαγγανάρι, ξεχωρίζουν παραλίες όπως η Κουμπάρα, η Τζαμαρία, η Αγία Θεοδότη, η Ψάθη, το Κολιτσάνι καθώς και ερημικές παραλίες –κάποιες προσβάσιμες μόνο δια θαλάσσης- όπως το Πικρί Νερό και το Κλίμα.

Ο γραφικός οικισμός της Χώρας σε κατευθύνει στους παλιούς ασπρισμένους ανεμόμυλους και εκείνοι με τη σειρά τους σε οδηγούν στο θέατρο Οδυσσέας Ελύτης με την υπέροχη θέα. Μάλιστα, το οδοιπορικό σου δεν θα είναι το ίδιο αν δεν επισκεφθείς την εκκλησία της Παναγίας Γκρεμιώτισσας, με τα τρία μικρά εκκλησάκια στην κορυφή του λόφου με θέα το Αιγαίο. Πανέμορφη στέκει και η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, η οποία χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και είναι από τις πρώτες εικόνες που αντικρύζει ο ταξιδιώτης καθώς πλησιάζει στον Γιαλό.

Ίος: Μαγευτική περιπλάνηση στο νησί του Ομήρου
Το Μαγγανάρι, μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού

Εκτός από τη μαγευτική ομορφιά αυτού του τόπου, η Ίος κρύβει ακόμη έναν άσσο στο μανίκι της: την πανδαισία τοπικών εδεσμάτων που χαράζεται για πάντα στις γευστικές αναμνήσεις του ουρανίσκου μας. Εδώ παίζει σημαντικό ρόλο το Δημοτικό τυροκομείο Ίου, κατά κόσμον «Νιώτικο», το οποίο είναι μια πρότυπη, τυροκομική μονάδα με επικεφαλής τον χαρισματικό Δημήτρη Ζακχαίο, ενώ έχει αποσπάσει πανευρωπαϊκές διακρίσεις και βραβεία. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα του νησιού του οποίου η συνταγή παραδόθηκε από πάππου προς πάππου είναι το σκοτύρι με ιδιαίτερη γεύση και κρεμώδη υφή.

Όμως, το παλαιότερο τυρί όλων, αποτελεί το κεφαλοτύρι, το οποίο απολαμβάνουμε είτε από αιγοπρόβειο είτε από κατσικίσιο γάλα. Ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση και πλούσια σε πρωτεΐνες είναι η γραβιέρα με το ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Το ξινό κυριαρχεί στις σαλάτες της Ίου και παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση και εκτός του νησιού, αφού πρόκειται για ένα κρεμώδες τυρί με ελάχιστα όξινη αλλά παράλληλα ευχάριστη και δροσερή γεύση. Στη λίστα του τυροκομείου περιλαμβάνεται και η παραδοσιακή μυζήθρα, ένα προϊόν του νησιού, η οποία προέρχεται από το τυρόγαλο της τυροκόμησης. Είναι γλυκό και δροσερό τυρί, γευστικό και ελαφρύ με ελάχιστα λιπαρά, κατάλληλο για μία ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, για το τέλος αφήσαμε το νέο μέλος του τυροκομείου, την κεφαλογραβιέρα «Τριλογία Ομήρου» από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα με πλούσια αρωματική γεύση που συνδυάζεται ιδανικά με κόκκινο κρασί. Πώς να μην ξεχωρίζει η Ίος στη λίστα των κορυφαίων κυκλαδίτικων τυριών;

Ίος: Μαγευτική περιπλάνηση στο νησί του Ομήρου
Τα σκαλιά για την Πλατεία των Μύλων

Οι καλοφαγάδες σίγουρα θα ικανοποιήσουν τις γαστρονομικές τους παρορμήσεις με τα περίφημα εδέσματα του νησιού, όπως τα τσιμέτια, δηλαδή τα άνθη κολοκυθιάς γεμιστά με ρύζι, τους ρεβιθοκεφτέδες, τις λιαστές μαρίδες, τη γίδα βραστή που πρωταγωνιστεί στα πανηγύρια του νησιού, τις χειροποίητες χυλοπίτες «μάτσι», το παραδοσιακό κριθαράκι «μερμιτζέλι», καθώς επίσης την γευστική κάπαρη και τη ρίγανη. Επιπλέον, η Ίος είναι γνωστό για το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι του, τα πεντανόστιμα μελιτίνια, την καρπουζόπιτα «μοσέντα» καθώς και παστωτά σύκα. Η Ίος αποτελεί έναν προορισμός απαράμιλλης ομορφιάς μέσα από τα φυσικά της τοπία, τα προϊόντα της αλλά και τους υπέροχους κατοίκους της.