Μενοίκιο: Η εταιρεία από τη Δράμα που βραβεύτηκε για το «καλύτερο ελληνικό τυρί»

30 Νοεμβρίου 2022

Το βραβείο για το καλύτερο ελληνικό τυρί απέσπασε στα πρόσφατα World Cheese Awards 2022, το κατσικίσιο τυρί Μενοίκιο.

Η εταιρεία με έδρα την Προσοτσάνη στη Δράμα στους πρόποδες του Μενοίκιου Όρους, δεν είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται για τα προϊόντα της. Πέρυσι η βιολογική φέτα Μενοίκιο απέσπασε ένα από τα 16 super gold βραβεία αποτελώντας -όχι μόνο το καλύτερο- αλλά και το μοναδικό ελληνικό τυρί ανάμεσα τους.

Η ίδρυση της κτηνοτροφικής μονάδας χρονολογείται από το 2007, ενώ το brand Mενοίκιο υπάρχει από το 2013. Την τελευταία τετραετία η εταιρεία επεκτείνεται όλο και περισσότερο στο κομμάτι των εξαγωγών και στο πλαίσιο αυτό είχε παρουσία και στην πρόσφατη SIAL στο Παρίσι, ώστε να γίνουν τα προϊόντα της Μενοίκιο γνωστά στο εξωτερικό. Προς το παρόν δραστηριοποιείται στο κομμάτι των εξαγωγών σε χώρες της Ευρώπης, όπως Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Αγγλία, Ισραήλ αλλά και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα προϊόντα Μενοίκιο ξεχωρίζουν και αποσπούν διεθνείς διακρίσεις γιατί η παραγωγή δεν είναι σε υπεβιομηχανοποιημένη κλίμακα, αλλά διατηρεί στοιχεία παράδοσης, εξηγεί στο Foodlife ο κ. Μενεκλής. Το γάλα που χρησιμοποιείται, μόνο κατσικίσιο και πρόβειο, είναι πολύ περιορισμένο σε συγκομιδή και γίνεται από επιλεγμένους κτηνοτρόφους, αρκετούς εκ των οποίων προμηθεύει με ζωοτροφές η ίδια η εταιρεία.