Ο τομέας του κρασιού θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον Pau Roca, Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) ο τομέας του κρασιού θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, πιστεύοντας στις δυνατότητες του blockchain (αλυσίδα ψηφιακών συσχετίσεων) για τον κλάδο του κρασιού.
“Σήμερα, έχουμε ψηφιακά εργαλεία και επιστήμη δεδομένων, που οδηγούν την καινοτόμο εξέλιξη της κοινωνίας μας στη ζωή και την οικονομία μας. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι, αυτές οι νέες τεχνολογίες μας προσφέρουν απίστευτες ευκαιρίες, όσον αφορά στα αναλυτικά εργαλεία και τις προβλέψεις και αυτό, θα επιταχύνει όλες τις διαδικασίες”, τόνισε ο κ. Roca.
Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ εντοπίζονται εννέα υποσχόμενες ψηφιακές τάσεις:
1. Η τεχνολογία αποθήκευσης πληροφοριών, που χρησιμοποιείται επί του παρόντος, σε κρυπτονομίσματα (ιδίως bitcoin), θα μπορούσε να επιτρέψει την ιχνηλασιμότητα των κρασιών που μοιράζονται όλοι οι σύνδεσμοι του κλάδου, από το αμπέλι μέχρι τις αγορές
2. Τεχνητή Νοημοσύνη (ανάπτυξη αλγορίθμων που επιτρέπουν στις μηχανές να εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη για τη διαχείριση των καλλιεργειών, έλεγχο της παραγωγής κρασιού, μείωση της υποκειμενικότητας)
3. Internet of things (δίκτυο φυσικών αντικειμένων, που ενσωματώνουν αισθητήρες και υψηλές τεχνολογίες, προκειμένου να συνδεθούν και να ανταλλάξουν δεδομένα μέσω του διαδικτύου)
4. Σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (χρήση δορυφορικών εικόνων για να τροφοδοτήσει την τεχνητή νοημοσύνη και το διαδίκτυο των πραγμάτων)
5. Ρομποτική (ένα από τα κύρια εμπόδια για την υιοθέτησή της στον αμπελώνα, είναι το υψηλό κόστος και η ενεργειακή αναποτελεσματικότητα, που θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια, για να γίνει η τεχνολογία πιο βιώσιμη)
6. LIDAR (μέτρηση των αποστάσεων με λέιζερ, επιτρέποντας την τηλεπισκόπηση για ακριβείς τρισδιάστατους χάρτες αμπελώνα για αμπελοκαλλιέργεια ακριβείας, όταν εμπλέκονται ρομπότ)
7. Ηλεκτρονική ετικέτα (αξιοποιώντας τα οφέλη της αποϋλοποίησης για την κάλυψη των απαιτήσεων διαφάνειας του καταναλωτή)
8. Ηλεκτρονικό πιστοποιητικό (που διευκολύνει τις διαδικασίες διεθνούς εμπορίου)
9. Έξυπνη αποθήκευση (όταν η ρομποτική βελτιώνει τη διαχείριση αποθεμάτων και τις λειτουργίες logistics)