Τα πρωτεία στις εξαγωγές φρέσκων και κατεψυγμένων ελιών στη Γερμανία διατηρεί η Ελλάδα, ενώ παραμένει δεύτερη στην κατηγορία των παρασκευασμένων ή διατηρημένων ελιών, πίσω από την Ισπανία.
Σύμφωνα με στοιχεία από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας που επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Βερολίνου, το 2020 οι ελληνικές εξαγωγές φρέσκων και κατεψυγμένων ελιών στη Γερμανία έφτασαν σε ποσότητα τους 685,8 τόνους (από 479,7 τόνους το 2019) και σε αξία τα 1,74 εκατ. ευρώ (από 1,40 εκατ. ευρώ το 2019), αφήνοντας πολύ πίσω την Ιταλία (579.000 ευρώ), την Ολλανδία (264.000 ευρώ) και την Ισπανία (208.00 ευρώ).
Στην κατηγορία των παρασκευασμένων ή διατηρημένων (χωρίς ξύδι) ελιών, η χώρα μας διατήρησε τη διαφορά της με την πρωτοπόρο Ισπανία ως προς την αξία, με τις εξαγωγές της να ανέρχονται σε 18.323,6 τόνους και 43,50 εκατ. ευρώ, έναντι 36.728,4 τόνων και 47,5 εκατ. ευρώ της Ισπανίας. Αρκετά πίσω από την Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται η Τουρκία, με 9.977 τόνους και 23,4 εκατ. ευρώ, και πιο πίσω η Ιταλία και η Ολλανδία.
Όπως επισημαίνει το Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου, η πορεία των γερμανικών εισαγωγών παρασκευασμένων και διατηρημένων ελιών βαίνει αυξανόμενη, κάτι που αποδίδεται στην αυξανόμενη τάση στις γερμανικές διατροφικές συνήθειες για κατανάλωση gourmet τελικών προϊόντων με βάση την ελιά, όπως κρέμες ελιάς με πιπεριά, τυρί ή λεμόνι, που έχουν μακρύ ορίζοντα ζωής.