21ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης: Τα κρασιά που ξεχώρισαν

27 Οκτωβρίου 2021

Το «Ήδυσμα Δρυός Xi» 2016 από το Κτήμα Τέχνη Οίνου αναδείχθηκε ως το κορυφαίο κρασί του φετινού 21ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.

Το «Ήδυσμα Δρυός Xi» 2016 από το Κτήμα Τέχνη Οίνου αναδείχθηκε ως το κορυφαίο κρασί του φετινού 21ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, αλλά και ο κορυφαίος ερυθρός οίνος του διαγωνισμού. Καλύτερο λευκό κρασί αναδείχθηκε το «Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay» 2019 και καλύτερο ροζέ κρασί το L’ Esprit du Lac 2020 (Κυρ Γιάννη).
Επιπλέον, καλύτερος επιδόρπιος οίνος αναδείχθηκε το «Vinsanto 12 ετών παλαίωσης» από το Οινοποιείο Βενετσάνου, καλύτερος αφρώδης/ ημιαφρώδης οίνος το Velvet της Καΐρ, καλύτερη ρετσίνα το «Κεχριμπάρι» της Σ. Κεχρή και Σία, ενώ καλύτερο απόσταγμα του διαγωνισμού ήταν το «Τσίπουρο Τυρνάβου Βρυσσά µε γλυκάνισο» 2020 (Βρυσσάς Α.Ε.).

Σε επίπεδο βαθμολογίας, τη μεγαλύτερη βαθμολογία συγκέντρωσε το «Syrah» (Κυρ Γιάννη), με 96 στα 100, και ακολούθησαν με 95 στα 100 το «Samos Anthemis» από τον ΕΟΣ Σάμου, το «Απλά» από το οινοποιείο Oenops Wines και το «Δύο Ποτάμια Barrique» από το οινοποιείο Αφοί Σαμαρτζή.

Τέλος, ειδικές διακρίσεις έλαβαν:
• Ειδική Διάκριση σε ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Ασύρτικο: Assyrtiko Akrathos Newlands Winery (Νέες Χώρες Αμπελουργική)
• Ειδική Διάκριση σε ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Αγιωργίτικο: Αρετή (Κτήμα Βιβλία Χώρα)
• Ειδική Διάκριση σε ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Βιδιανό: ΒΙδιανό (Δουλουφάκης Ν. Μονοπρόσωπη)
• Ειδική Διάκριση σε ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Σαββατιανό: Δύο Ποτάμια Barrique (Αφοί Σαμαρτζή)
• Ειδική Διάκριση σε ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Ξινόμαυρο: Ήδυσμα Δρυός Xi (Κτήμα Τέχνη Οίνου)
• Ειδική Διάκριση σε ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Μαλαγουζιά: Μαλαγουζιά Κτήμα Ερυθρού Ρόδου (Ιωάννης Τριανταφυλλίδης)
• Ειδική Διάκριση σε ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Ξυνιστέρι: Ξυνιστέρι (Οινοποιείο Τσιάκκας, Κύπρος)
• Ειδική Διάκριση σε ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Μοσχοφίλερο: Πόρτες Μοσχοφίλερο (Σκούρας ΟΑΑΕ)
• Ειδική Διάκριση σε έναν βιολογικό οίνο: Mi (Α.Ο.Α. Χατζηβαρύτης)

Σημειώνεται ότι στον φετινό Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, οι 25 γευσιγνώστες δοκίμασαν 696 δείγματα, εκ των οποίων τα 661 δείγματα ήταν οίνοι από Ελλάδα, Κύπρο και Βραζιλία, ενώ τα υπόλοιπα 35 ήταν αποστάγματα από Ελλάδα και Κύπρο.